Aparitia jocurilor video a reprezentat pentru cei mai multi dintre noi, iesirea din sfera realului, intr-o lume care nu oferea prea multe alternative copiilor generatiei noastre.
Daca in anii 90, doar cativa dintre noi isi permiteau sa achizitioneze asa ceva, in prezent jocurile au devenit accesibile pe scara larga, astfel ca exista o majoritate covarsitoare a copiilor, dar si a adultilor care petrec ore in sir prinsi de cate-un joc.
Dependenta de jocurile video, ca orice alta dependenta, nu este dorita si poate avea efecte negative asupra dezvoltarii personale, acestea resimtindu-se cu precadere in cazul copiilor, care petrec cea mai mare parte din zi in fata laptopului, rupandu-se cu totul de realitatea cotidiana.
In cazul adultilor, dependenta de jocuri video poate altera considerabil viata sociala dar si capacitatea de concentrare la locul de munca, motiv pentru care utilizarea cu moderatie este esentiala.
Totusi, un consum moderat de jocuri video poate avea efecte benefice pentru cei pasionati, atrenand concentrarea si dezvoltarea unor abilitati specifice, ce pot fi de un real folos si in viata de zi cu zi. Iata cateva dintre ele:
Jocurile video dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor si antreneaza creativitatea
Pe masura ce cresc, copiii manifesta o preferinta aparte pentru jocurile de strategie, dezvoltand prin intermediul acestora o serie de abilitati care ii ajuta sa rezolve situatii problematice, sa negocieze, sa isi foloseasca creativitatea pentru a reusi sa treaca la un nivel superior.
De asemenea, vor invata importanta perseverentei si a incercarii mai multor metode pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Contribuie la cunoasterea diferitelor culturi si civilizatii
Exista o serie de jocuri care incurajeaza copiii sa citeasca si sa se informeze pentru a putea intelege pe deplin despre ce este vorba.
Avantajul acumularii de informatii in acest fel este acela ca totul este interactiv si invita la descoperire, prin joc, astfel ca informatiile dobandite pot fi retinute temeinic.
In general, sunt combinate informatii din domenii diferite, dar care sunt interconectate, precum istorie, geografie sau mitologie.
Faciliteaza invatarea unei limbi straine
Prin intermediul jocurilor video, atat copiii cat si adultii pot invata mai usor o serie de limbi straine, pentru ca majoritatea acestora pot fi accesate doar intr-o limba de circulatie internationala.
Vocabularul poate fi astfel imbunatatit semnificativ, existand si posibilitatea de a interactiona online cu utilizatori din intreaga lume, ceea ce face ca ritmul de invatare sa fie unul mai rapid decat in general.
Jocurile video incurajeaza socializarea
Copiii si chiar si adultii reusesc sa dezvolte adesea prietenii trainice, datorita faptului ca impart aceeasi pasiune.
Exista grupuri special dedicate utilizatorilor anumitor jocuri si intalniri pe care acestia le organizeaza pentru a pune la punct strategii sau pentru a impartasii pareri despre situatii particulare.