Jocurile video raspund unor nevoi variate pe care tinerii si in egala masura adultii, le dezvolta. Pe de o parte sunt jocurile individuale, care au ca scop gasirea unor solutii pentru atingerea unui anumit obiectiv, de exemplu, salvarea unei printese. Cel de-al doilea tip este reprezentat de jocurile online, la care pot participa oameni din toata lumea.
Partea adictiva este reprezentata de relatiile care se stabilesc intre jucatori si servirea unei cauze comune. In unele cazuri, jocurile in retea nu au o finalitate clara, fiind in general bazate pe a coopera si a intra total in pielea anumitor personaje virtuale. Dorinta de a evada din realitate poate deveni pentru unii o adictie, cu influente negative in viata de zi cu zi.
Cand stii ca este momentul sa iei masuri?
Cand refuzi sa iesi din casa, de dragul jocurilor video
Izolarea reprezinta cel mai important semnal ca lucrurile se indreapta in directia gresita. Cu siguranta ca prietenii tai vor sesiza faptul ca nu mai esti la fel de prezent.
In alte cazuri, este posibil sa strici relatiile cu cei dragi tocmai pentru ca nu mai reusesti sa te conectezi cu cei de langa tine atunci cand sunteti impreuna. De asemenea, un semnal de alarma ar fi conducerea discutiilor catre acelasi subiect al jocurilor video. Daca ai ajuns deja in situatia aceasta, ia masuri pana nu e prea tarziu.
Cand apar simptome de dependenta, atat emotionale cat si fizice
Dependenta de jocuri video este intr-o prima faza una psihica: starea de iritare/agitatie atunci cand nu ai acces la jocurile video, gandul obsesiv de a juca din nou, mintirea prietenilor si a celor dragi in privinta timpuluiu petrecut online, izolarea.
Dintre simptomele fizice, cele mai intalnite sunt: oboseala, migrene din cauza efortului vizual, igiena personala precara, sindromul tunelului carpian, o afectiune comuna care cauzeaza durere, furnicaturi si amorteala la nivelul mainii din cauza folosirii excesive a acesteia.
Cand apar primele semne ale depresiei
Depresia si jocurile video se afla in legatura directa, prima aparand in momentul in care realitatea pare total lipsita de sens si farmec. Depresia apare in cazul oricarei adictii, fie ca este vorba despre cea de jocuri video, de alcool, de zahar sau de orice alta natura.
Pe de o parte este determinata de sevrajul ce apare in momentul lipsei stimulentului, iar pe de alta, apare pe fondul constientizarii vulnerabilitatii si a imposibilitatii de a face ceva pentru a schimba situatia.
Nu trebuie sa renunti, ci doar sa pastrezi echilibrul
Jocurile video in sine, pot fi de un real folos celor pasionati, datorita faptului ca ajuta dezvoltarea cognitiva, mai ales in cazul tinerilor, orienteaza jucatorul spre gasirea solutiilor, incurajeaza dezvoltarea spiritului critic si a celui de echipa, etc. Atata vreme cat se pastreaza un echilibru intre acestea si viata reala, nimic nedorit nu se poate intampla.