Afla ca o mare parte din populatia Globului se regaseste in aceeasi situatie, insa putini sunt aceia ce se intreba caror riscuri se expun atunci cand zile intregi isi comuta atentia de la un ecran la altul.
Un lucru este cert, internetul si tehnologia sunt distractive, generatoare de venituri si ne ajuta sa pastram legatura cu cei dragi indiferent de distanta fizica. Insa, expunerea zi de zi in fata ecranelor, pentru mai mult de opt ore devine daunatoare pentru productivitatea si sanatatea ta emotionala si fizica.
Pentru a evita consecintele expunerii indelungate catre diverse dispozitive precum smatphone, tableta, calculator si laptop te sfatuiesc sa iei pauze frecvente, iar pentru a fi motivat sa faci acest lucru ia aminte de cele cinci moduri in care tehnologia iti afecteaza sanatatea.
Risti sa cresti cresti in greutate
Cu cat petreci mai mult timp in fata unor ecrane, cu atat devii mai sedentar si expus reclamelor la fast-food-uri. Alimentatia nesanatosa, cu multe calorii alaturi de lipsa miscarii asigura cresterea tesutului adipos in organism, ingrasare si pierderea masei musculare. Pentru a preveni aceste efecte evita sa mananci in fata oricarui ecran, intalneste-te cu prietenii in mod regulat si scoate televizorul si laptopul din dormitor.
Nu te odihnesti suficient
Desi ti-ai rezervat opt-noua ore de domn iar dimineata esti tot obosit si lipsit de energie? Daca situatia ti se pare cunoscuta, cel mai probabil continui sa trimiti mesaje, sa verifici mailurile, stirile si notificarile pe telefon chiar si dupa stingerea luminii. Pentru un somn odihnitor opreste internetul pe timpul noptii, lasa telefonul cat mai departe de pat si du-te la culcare cu cel putin opt ore inaintea alarmei de dimineata.
Jocurile video violente iti influenteaza caracterul
Jocurile video sunt, in general, distractive, palpitante si te ajuta sa te deconectezi la sfarsitul unei zile grele. Insa, timpul petrecul in fata jocurilor ce implica violenta, razboi si crime te poate face sa devii antipatic si agresiv. Pentru a evita aceste consecinte va trebui, in primul rand, sa reduci timpul de joc, apoi sa incerci jocuri mai putin violente si, nu in ultimul rand, sa participi si la altfel de distractii precum fotbal sau tenis in aer liber, iesitul intr-un club, cam orice te tine departe de ecrane si aproape de oameni.
Prea mult timp in fata televizorului deprima
Daca obisnuiesti sa te relaxezi seara in fata televizorului privind reality show-uri menite sa iti capteze atentia, stiri triste sau filme adesea intrerupte de reclame, afla ca este timpul sa-ti schimbi acest obicei. Multiple cercetari arata ca privitul la televizor mai mult de o ora pe zi deprima deoarece iti sunt transmise mesaje nerealiste sau stiri negative, lucruri ce descurajeaza, scad increderea in propria persoana, provoaca oboseala mentala si probleme cu somnul. Poti evita usor aceste situatii inchizand televizorul la ora 20:00 si ascultand muzica calma sau cititnd o carte buna pana la ora culcarii.
Ochii tai sunt suprasolicitati
Indiferent ca folosesti in exces tableta, laptopul, smartphone-ul sau televizorul, lumina albastra de pe suprafa ecranului are menirea de a-ti capta atentia si de a te mentine treaz, fapt ce iti afecteaza atat calitatea somnului, cat si suprafata retinei. Poti decide ca ochii tai sa nu fie atat de afectati alegand sa iei pauze la fiecare 20 de minute petrecute in fata unui ecran, daca ai un job de birou, unde intreaga ta activitate se desfasoara in fata unui monitor, obisnuieste-te ca la fiecare 20 de minute sa privesti un obiect indepartat pentru 20 de secunde.