Este dificil sa fii inconjurat de persoane negative, mai ales atunci cand si tu ai tendinta ta de a privi astfel tot ceea ce te inconjoara.
Este cu atat mai dificil cu cat nu realizezi intotdeauna faptul ca exista persoane in jur care iti alimenteaza starea hranindu-te cu propriile experiente.
In cazul prietenilor si a celor dragi, cu siguranta nu poate fi vorba despre actiuni premeditate, insa in fata acestora esti empatic si implicit, vulnerabil.
Preluarea energiilor negative din jur iti influenteaza starea intr-atat incat, in timp, vei ajunge sa te hranesti cu raul altora pentru a putea trece mai usor peste lucrurile neplacute care ti se intampla tie.
In alte situatii, negativitatea lor te poate afecta pana la coplesire, simtindu-te responsabil pentru ceea ce li se intampla.
Cum poti bloca energia negativa venita din exterior, astfel incat sa mentii o stare psihica echilibrata? Iata cateva sugestii:
Stabileste o limita
Persoanele negative au tendinta de a se afunda in problemele pe care le au, esuand in incercarea de a gasi solutii pentru a le rezolva.
Au tendinta de a impartasi cat de des posibil ceea ce simt, din dorinta de a se simti mai bine cu ei insisi.
Sunt situatii in care te poti simti presat sa le asculti povestile, riscand astfel sa termini discutia incarcat de aceleasi energii negative ca si interlocutorul.
Poti totusi evita aceasta situatie daca stabilesti un anumit prag peste care nu va putea trece nimeni.
Gandeste-te astfel: daca o persoana fumeaza, te vei aseza langa ea pentru a inhala fumul? Probabil ca, din contra, vei avea tendinta, ca nefumator, sa te indepartezi.
Asadar, de fiecare data cand simti ca atingi limita aceea de netrecut, acorda-ti o pauza. Daca totusi nu este posibil sa faci acest lucru, poti interveni in discutia cu celalalt, intreband cum vede el solutionarea problemei.
In acest fel, conversatia va avea un curs mai putin negativist, concentrandu-va mai mult pe gasirea celei mai bune variante.
Schimba subiectul cu unul mai placut
In general, persoanele cu o atitudine negativa au mereu tendinta de a reveni la ceea ce le apasa si de a dramatiza, indiferent cat de buna sau rea este de fapt situatia.
Negativismul nu este generat neaparat de un eveniment in sine, ci de perceptia individului asupra evenimentului, conform intregii sale experiente de viata si a situatiei prezente.
Cand simti ca esti prins intr-o astfel de discutie si ca atingi limita de suportabilitate, incearca sa schimbi subiectul, oricare ar fi acela.
Poate fi vorba despre ceva amuzant, despre o experienta comuna sau despre o amintire, ori despre o situatie banala.
Poti interveni chiar cu o intrebare simpla , punandu-l astfel pe cel de langa tine in situatia de a raspunde logic si evitand astfel impulsul de a da un raspuns emotional.
Indiferent de situatie, detaseaza-te de reactia celor din jur
Uneori, nu doar atitudinea negativa a celorlalti ne influenteaza nedorit, ci si o discutie in contradictoriu in care suntem atrasi aproape fara sa ne dam seama.
Este placut sa poti dezbate folosind argumente si contraargumente, insa uneori se intampla ca, indiferent de ceea ce incerci sa transmiti, sa te lovesti ca de un zid de raspunsul interlocutorului, care parca incearca sa iti forteze limitele. In astfel de situatii, cel mai bine este sa renunti.
Nu te complace intr-o discutie despre care stii de la bun inceput ca nu va schimba nimic. Blocheaza tot negativismul care vine din exterior si concentreaza-te pe puterea propriilor ganduri de a genera o energie pozitiva chiar si in astfel de cazuri.
Atunci cand te hranesti cu parerile si confirmarea celor din jur, renunti la controlul asupra propriei fericiri.
Comentarii