7 Lucruri pe care mi-as fi dorit sa le stiu la 20 de ani

de la 13 Apr. 2016 Exclusiv
7 Lucruri pe care mi-as fi dorit sa le stiu la 20 de ani Profita de avantajul de a fi tanar si incearca sa devii cea mai buna varianta a ta.
Tags: dezvoltare personalaexperientaexplorareinvatare

Orice persoana ajunsa la 30 de ani priveste cu nostalgie spre trecut si mai ales la vremea in care avea 20 de ani. Cu toate ca 10 ani nu inseamna totusi atat de mult, aceasta este perioada in care deciziile pe care le luam sunt mai importante ca niciodata si ne afecteaza pe termen lung, atat in plan emotional, cat si in plan fizic. Pentru majoritatea dintre noi este perioada marilor realizari sau a esecurilor lamentabile, asa ca iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont la 20 de ani:
 

1. Calatoreste

Cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand esti tanar este sa calatoresti. Profita de faptul ca ai putine responsabilitati si la fel de putine pretentii si exploreaza cat poti de mult, de preferat cu buget redus. In felul acesta vei afla ca experientele cele mai pretioase nu sunt acelea care costa cel mai mult, din contra, vei invata sa te descurci cu minimum de resurse si sa te bucuri de niste experiente la care nu vei mai avea acces mai tarziu, macar prin prisma faptului ca o data ce inaintezi in varsta, preferintele ti se vor schimba si vei deveni din ce in ce mai pretentios cand vine vorba de plecat de acasa. Descopera locuri noi si oameni noi, invata despre alte culturi si ai curajul de a accepta orice noua provocare! Vei lega prietenii trainice in fiecare colt al lumii, iar o retea de oameni cu preocupari si pasiuni similare va reprezenta cu siguranta cel mai mare atu atunci cand va trebui sa incepi sa dezvolti proiecte si sa cresti din punct de vedere profesional. De asemenea, invatarea prin explorare reprezinta pe langa sansa uriasa de a iti face amintiri unice, si suportul  necesar pentru crearea unor conexiuni esentiale pentru intelegerea problemelor globale si dezvoltarea gandirii la macroscara. Prin acumularea de cunostinte la prima mana, nu (doar) prin intermediul mass-media, iti vei dezvolta gandirea critica si vei trece prin filtrul propriu orice informatie, lucru ce iti va fi de un real ajutor mai tarziu.
 

2. Pretuieste timpul

Incearca sa dedici timpul alocat privitului la televizor, cititului sau evenimentelor culturale din orasul tau. Este perioada in care ai cel mai mult timp pentru citit, si daca nu profiti la maximum de ea, vei regreta mai tarziu cand nu vei mai avea timp sa faci asta. Nu te rezuma la cartile care au legatura cu domeniul tau de interes, citeste orice te ajuta sa te dezvolti multilateral. Mergi la teatru, socializeaza, petrece timp cu prietenii tai si fa lucruri care iti vor folosi mai tarziu, fie ca este vorba de un curs online sau de sport. Cu toate astea, evita supraincarcarea si nu renunta la timpul tau liber.

Nu pierde timpul cu oameni de la care nu ai ce sa inveti si care te incarca cu energie negativa. Petrece cat mai mult timp cu oameni pozitivi si nu lua foarte in serios despartirile, cu toate ca la momentul acesta par adevarate incercari. Perioadele in care iubesti nu reprezinta timp pierdut. Fii constient de faptul ca aceasta este perioada in care acumulezi cel mai mult si este necesar sa inveti inclusiv din acest tip de experiente. Nu in ultimul rand, educa-te sa pretuiesti timpul altora si fii punctual! Daca timpul tau este pretios, cu siguranta asa este si al celorlalti, iar daca nu inveti acum ce inseamna punctualitatea, mai tarziu iti va fi cu atat mai greu si abia atunci iti vei da seama ca un gest asa de simplu spune de fapt atat de multe despre o persoana.
 

3. Fii voluntar, macar pentru o perioada

De ce acum? Pentru ca este perioada in care inca iti permiti sa te implici in activitati care nu sunt remunerate, cu toate ca in unele tari voluntariatul se plateste. A fi voluntar implica a invata sa daruiesti neconditionat si a acumula o serie de experiente esentiale pentru un tanar adult. Ai libertatea de a iti alege domeniul in care iti doresti sa te implici in functie de pasiunile pe care le ai si, de asemenea, ai ocazia sa intalnesti persoane cu aceleasi preocupari. Poti calatori in alte tari si poti invata prin comparatie. Prin voluntariat, nu doar ca afli informatii pretioase fiind in miezul problemei, dar descoperi care sunt obstacolele de trecut si dezvolti abilitatile necesare pentru a le depasi. Cu siguranta experienta acumulata in aceasta perioada iti va fi de un real ajutor pe viitor, atat in plan profesional, cat si in cel personal. De aceea, in multe tari europene, activitatea de voluntariat este o etapa obligatorie premergatoare angajarii.
 

4. Greseste si nu evita sa ceri ajutorul

Fiecare persoana trece printr-un proces de invatare inainte de a face foarte bine un lucru. Incearca lucruri noi, oricat de greu ti s-ar parea si nu te teme de esec, pentru ca este si el parte din proces. Chiar daca acum inveti sa faci un lucru foarte bine, cu siguranta se vor ivi situatii in care va trebui sa o iei de la capat. Permanent avem cate ceva de invatat si nu este deloc rusinos sa cerem ajutorul atunci cand ne pricepem mai putin. Trebuie sa privesti acest proces ca pe o competitie cu tine insuti, nu cu ceilalti. Incearca sa devii mai bun pentru tine si nu te compara in permanenta cu cei din jur. Este o capcana in care poti cadea usor, iar redresarea este dificila atunci cand iti pierzi increderea in tine.
 

5. Alege-ti cu grija prietenii

Asa cum se spune, suntem suma persoanelor cu care ne petrecem cel mai mult timp. Grupul de prieteni influenteaza foarte mult ceea ce vei deveni in viitor. Incearca sa petreci cat mai mult timp cu acei prieteni cu care te si distrezi, dar si lucrezi sau desfasori activitati utile. In felul acesta vei putea beneficia de sprijinul lor si vei invata ce inseamna lucrul in echipa si cat de dificil poate fi uneori sa mentii un echilibru care sa conduca spre productivitate. Cu toate acestea, nu renunta la prietenii vechi sau la cei cu care poate te vezi mai rar. Ei sunt parte din identitatea ta si pastrarea acesteia devine din ce in ce mai importanta o data cu trecerea anilor si pe fondul problemelor zilnice, cand nu vei mai gasi timp pentru tine.
 

6. Adopta obiceiuri sanatoase

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te distrezi sau sa faci excese. Din contra, doar la aceasta varsta poti invata cat de important e sa mentii echilibrul, cu repercusiuni minime. Propune-ti sa faci sport de fiecare data cand ai ocazia, pentru ca este unul din obiceiurile sanatoase pe care le poti pastra pe tot parcursul vietii, chiar daca nu cu aceeasi intensitate. Practicarea sportului iti va da un tonus bun si o stare de bine, ajutand si organismul sa functioneze la parametri optimi in aceasta perioada a schimbarilor, mai ales in plan psihic si emotional. Nu uita sa te hidratezi pe  masura. Hidratarea adecvata aduce beneficii majore functionarii organismului, evitand instalarea factorilor care declanseaza mai tarziu debutul unor boli cronice. Incearca sa te odihnesti suficient, dar nu renunta la noptile pierdute in oras cu prietenii. Vei observa ca pe masura ce trec anii, ele vor deveni tot mai rare, iar recuperarea tot mai dificila, asa ca profita la maximum.
 

7. Iubeste

Indragosteste-te cat poti de des si incearca sa mentii starea respectiva pentru cat mai mult timp. Cu siguranta stii deja ca atunci cand esti indragostit ai un randament mai bun pe toate celelalte planuri: esti mult mai productiv, beneficiezi de o energie debordanta si de ganduri pozitive care te ajuta sa dai curs unor provocari de care n-ai fi crezut ca esti capabil. Evita totusi sa treci in extrema cealalta atunci cand lucrurile nu merg la fel de bine si nu face o drama dintr-o despartire. Viata este un roller coaster din acest punct de vedere si trebuie sa ai suficient discernamant incat sa inveti din fiecare experienta si sa mergi mai departe cu incredere. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 13 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016