Sentimentul de singuratate a disparut treptat intr-o lume in care ne aflam intr-o permanenta conexiune, indiferent de distanta care ne separa.
Este din ce in ce mai greu sa te simti singur atunci cand exista social media si, dintr-o data intalnesti online straini care iti devin prieteni, sau oameni pe care nu o sa ii intalnesti niciodata in realitate, dar care fac parte din bula in care iti desfasori viata.
Intr-o astfel de situatie, la un moment dat, reactia unora dintre noi este sa ne retragem in propria noastra carapace, in propriul nostru spatiu.
De altfel, societatea vestica resimte deja o dorinta de solitudine din partea unei parti tot mai mari a populatiei afectata de singuratate, trista sau care prezinta tendinte antisociale.
Nevoia de singuratate nu este intotdeauna o reactie negativa, ci poate fi un exercitiu util si greu mai ales pentru cei care au ajuns sa se teama de propriile ganduri.
Aceasta poate deveni un obicei sanatos, aducand beneficii atat in plan fizic cat si psihologic.
Iata cateva dintre ele:
Ai ocazia sa te descoperi sau redescoperi
Esti cea mai importanta persoana din viata ta, esti eroul propriei tale povesti, si a fi singur poate inseamna a petrece timp pretios descoperindu-te.
Mediteaza, exerseaza, apuca-te de ceva nou sau regaseste placerea te reapuca de lucrurile care iti faceau placere in trecut.
Cu siguranta poti invata lucruri noi despre tine si in prezenta celorlalti, insa nu toata lumea beneficiaza de sansa de a renunta la orice plan si de a isi dedica timpul propriei persoane. Profita de acest lucru!
Singuratatea te ajuta sa iti imbunatatesti capacitatea de concentrare si sa devii productiv
Atunci cand renunti la lucrurile de orice fel care te distrag si te intrerup pe parcursul unei zile, capacitatea de concentrare creste, iar acest lucru te va ajuta sa devii mai productiv si satisfacut la sfarsitul zilei, pentru lucrurile pe care le-ai realizat.
Momentele de singuratate te ajuta sa te calmezi
Mintea iti este mereu ocupata de diferite probleme, responsabilitati sau griji.
De asemenea, maruntisurile zilnice, precum a fi la timp intr-un anumit loc, a iti face planul pentru o noua calatorie, ori a te gandi ce anume sa gatesti pentru cina, sunt alte lucruri care te pot distrage de la nevoile reale pe care le ai.
Atunci cand esti singur si te concentrezi exclusiv asupra corpului tau, gandurile si grijile cotidiene dispar. Castigi starea de calmitate si relaxare pe care altfel, cu greu o poti atinge.
Dupa un astfel de moment, te poti intoarce linistit la planurile pe care ti le faceai, bucurandu-te de ele mai mult ca niciodata.
Ai timp sa reflectezi asupra dezvoltarii tale
Gandeste-te la ce se intampla in mintea ta atunci cand te duci la culcare. Iti vin in minte toate lucrurile de peste zi, de peste ani, inevitabil.
Momentul este unul bun pentru a reflecta la felul in care te simti si incotro se indreapta viata ta.
Daca faci acest lucru rar, vei fi tentat sa vezi tabloul in ansamblul sau si sa tratezi superficial situatia, insa daca iti acorzi acest ragaz o data pe zi, vei invata sa te concentrezi pe lucruri punctuale si sa iti stabilesti anumite obiective care, cu timpul, devin realizabile.
Vei simti ca propria ta viata iti apartine
Din momentul in care vei invata sa nu mai faci din momentele de singuratate o tragedie si vei fi din ce in ce mai confortabil cu ideea de a fi singur, vei capata o incredere deosebita in propriile abilitati.
Nu vei mai resimti starea de anxietate si nelinistea care te cuprinde atunci cand esti doar tu cu tine, ci vei invata sa te bucuri de aceste momente, spre folosul tau.