Potrivit statisticilor la nivel mondial, peste 2,25 miliarde de cesti de cafea sunt consumate in fiecare zi in intreaga lume. Cu toate acestea, cafeaua are atat efecte pozitive, cat si negative, totul depinde de cantitatea de cafea bauta zilnic de o persoana.
Boabele de cafea detin proprietati antioxidante ce ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor. In acelasi timp, ele pot avea si efecte mai putin dorite, uneori asupra sistemului digestiv, asupra dintilor sau a ficatului.
Efecte negative
1. Aciditatea din cafea poate crea disconfort gastric, indigestie, arsuri stomacale, boala de reflux gastroesofagian si disbioza (dezechilibre ale florei intestinale).
2. Consumul de cafea zilnic pateaza dintii.
3. Un consum ridicat de cafea creste tensiunea arteriala, caci stimuleaza inima si mareste frecventa respiratiei.
4. Cafeaua nefiltrata contine cel mai mare numar de antioxidanti benefici organismului, dar, totodata, introduce diterpene in corp.
Aceste diterpene au fost asociate cu nivelurile tot mai ridicate de trigliceride, LDL si VLDL.
5. Obiceiul de a bea cafea zilnic reduce sensibilitatea la insulina, iar celulelor le va fi mai greu sa raspunda nivelului de zahar din sange.
Glicemia crescuta creeaza probleme cu tensiunea si duce la un risc ridicat de mortalitate, ca urmare a bolilor cardiace.
Efecte pozitive
1. Consumul de cafea contribuie la protejarea declinului cognitiv.
2. Daca bei cafea, acest lucru ajuta la diminuarea simptomelor depresiei.
3. Cafeaua scade in mod considerabil posibilitatea aparitiei complicatiei numite guta, adica o forma de artrita (inflamatia articulatiilor) ce poate fi caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor.
4. Cafeaua este un energizant natural.
5. Cafeina ofera un impuls de memorie pe termen scurt.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Ceai rece - Cum se poate prepara?
Sursa foto: pixabay.com