Dintre multele soiuri de fructe, pepenele verde este poate cel mai adorat fruct pe timpul verii(si nu doar al verii) pentru gustul dulce, sucul hidratant si culorile sale vibrante. Si mai mult, pepenele este plin de beneficii pentru sanatatea ta.
Te mentine hidratat. Prin continutul sau ridicat de apa, 92%, acest fruct iti ofera o alternative savuroasa a simplului pahar cu apa, fie ca mananci pepenele bucati sau ca il faci suc. De asemenea, consumul unui aliment atat de bogat in apa, dar in acelasi timp, si fibre, iti asigura o satietate completa fara un aport de calorii ridicat.
Este o comoara a sanatatii. Cum am zis si mai sus, pepenele verde este unul dintre cele mai sarace fructe in calorii. Are insa un continut foarte mare de vitamina C, vitamina A, potasiu, magneziu, aminoacizi si fitonutrienti.
Un aspect foarte imporant al acestui fruct este este cantitatea mare de Licopeina pe care acesta il contine. Licopeina este pigmentul ce ofera alimentelor atragatoarea culoare rosie sau portocalie, ce are rol de antioxidant, prevenind deteriorarea celulara, mai cu seama a pielii, si redand elasticitatea naturala a tesuturilor. Profita, deci, de savoarea sa pentru o piele sanatoasa si frumoasa!
Printre efectele licopeinei asupra corpului tau se mai numara scaderea nivelului de cholesterol, reglarea tensiunii, revitalizarea arterelor, si, in combinatie cu vitamina C, trateaza inflamatiile. Multe studii sustin faptul ca licopeina iti mentine sanatatea ochilor, fiind un antioxidant cu rol essential in prevenirea si tratarea degenerescentei maculare.
Pepenele verde contine, de asemenea, un compus organic numit citrulina, care sustine circulatia sanatoasa si fluxul adecvat de sange in organism, ajutand la tratarea hipertensiunii arteriale, anginei pectorale si altor probleme cardiovasculare.
Este foarte utila si in recuperarea fizica a atletilor, fiind o sursa naturala de energie. Nu in ultimul rand, acest fruct asigura o digestie sanatoasa, datorita acelei mici cantitati de fibre pe care o contine pe langa apa, facilitand un tranzit usor.
Semintele sale sunt comestibile. Stii semintele alea negricioase care stau intre tine si partea cea mai dulce a pepenelui? Iti mai aduci aminte povestea cu care te ingrozeau parintii sau bunicii cand devorai fructul cu tot cu seminte?
Nu te mai grabi sa le arunci, sunt defapt comestibile si ele, ba chiar contin la randul lor substante nutritive importante pentru sanatatea ta.
Semintele au in componenta lor un continut ridicat de magneziu, zinc, mangan, si reprezinta o sursa foarte buna de proteine vegetale si grasimi sanatoase. Pot fi mancate atat crude, direct din pepene, cat si uscate si coapte, adaugate in salate si multe alte preparate.