Daca esti in cautarea modalitatilor de a pastra un colon sanatos, probabil ca te-ai confruntat deja cu probleme digestive, cu durerile de colon si cu starea generala proasta generata de aceste impedimente. Sa ai un colon sanatos inseamna sa te cunosti pe tine suficient de bine incat sa acorzi atentie felului in care functionezi.
Sunt o serie de simptome care pot semnaliza o iritabilitate crescuta a colonului sau chiar si probleme de alta natura. Probabil ca sindromul colonuui iritabil este cea mai intalnita dintre acestea, insa lucrurile scapate de sub control pot duce catre complicatii precum cancerul de colon.
Meteorismul abdominal, starea de oboseala, constipatia, diareea, toate acestea au legatura cu un colon care este posibil sa sufere. Ce poti face pentru a evita disconfortul zilnic si pentru a influenta pozitiv sanatatea colonului tau?
Mananca cat mai multe fibre
Dieta bogata in fibre este o alegere excelenta pentru sanatatea colonului. Ar trebui sa consume aproximativ 25-35 de grame pe zi, prin alimente precum banana, prune, broccoli, fasole, paste integrale, zmeura. Fibrele contribuie la circulatia si implicit eliminarea reziduurilor de la nivelul tractului digestiv.
Vitamina D
Ultimele studii realizate de catre American Journal of Clinical Nutrition sustin faptul ca o cantitate optima de vitamin D are rol benefic in prevenirea cancerului de colon si in mentinerea unui colon sanatos.
Poti lua vitamin D dintr-o varietate de surse (15-20 de minute de expunere zilnica la soare sunt suficiente), dar si consumarea unor alimente precum paine, peste gras, lapte, cereale. Suplimentele pot fi de asemenea o solutie, daca dieta nu iti permite sa iei cantitatea necesara din mancare.
Nu te abtine sa mergi la toaleta
Daca simti nevoia sa mergi la toaleta, nu intarsia sa faci acest lucru – pe langa faptul ca este neplacut, nu este nici sanatos – intarzierea procesului poate duce la eliberarea de toxine in organism putand duce la diverticulita (diverticuloza), acea situatie in care diverticuli se inflameaza, aparand dureri abdominale intense si chiar febra.
Consumul de apa
Hidratarea neadecvata poate conduce catre acumularea toxinelor in organism. Pe masura ce se acumuleaza toxinele, riscul de constipare, balonare si suferinta generala a colonului este mare. Incearca sa bei 2 l de apa pe zi – poti alege sa consumi un pahar de apa la fiecare ora si vei tine departe aceasta problema.
Sportul
Atunci cand incerci sa mentii un colon sanatos, sportul joaca un rol foarte important. Prin sport, sangele circula mai eficient in organism, iar printr-o irigare mai buna, intregul system gastrointestinal primeste mai mult oxygen, scazand riscul de cancer. Nu trebuie sa faci sport foarte intens – chiar si 10-15 minute pe zi sunt suficiente pentru a mentine un colon sanatos
Colonoscopia
Este acea analiza pe care trebuie sa o faci daca iti doresti sa afli starea generala a colonului tau, la un moment dat. Prin intermediul ei se poate depisa cancerul in faze incipiente, astfel ca pentru persoanele peste 50 de ani, ea ar trebui sa fie una dintre acele analize de baza.