Alimentatia joaca un rol important pentru sanatatea ficatului si de aceea trebuie sa faci cateva schimbari in dieta ta de zi cu zi, mai ales daca obisnuiesti sa mananci haotic si produse nu neaparat proaspete.
7 sfaturi alimentare utile pentru un ficat sanatos
1. Elimina din dieta alimentele foarte grase
Alimentele grase care contin implicit si foarte multe calorii ar trebui eliminate sau evitate pe cat de mult posibil.
2. Mananca mai multe fibre
Fibrele sustin sanatatea ficatului si le poti gasi din abundenta in legume si fructe. O masa copiasa trebuie neaparat sa includa si legume proaspete.
3. Nu mai consuma zahar
Zaharul se regaseste in foarte multe produse despre care noi nu stim si ar fi bine sa citesti eticheta inainte sa achizitionezi ingredientul respectiv. Zaharul procesat nu este sanatos si ar trebui sa consumi mai rar dulciuri.
4. Carbohidratii rafinati pot imbolnavi ficatul
Nu este neaparat rau sa mananci paine alba, orez sau paste, insa ideal ar fi sa alegi variantele lor mai sanatoase, precum painea alba, pastele integrale, etc, pentru a-ti proteja ficatul. In plus, nu exagera cu consumul lor.
5. Alege carnea alba in detrimentul celei rosii
Carnea trebuie sa faca parte dintr-o dieta echilibrata care contribuie in mod direct si la sanatatea ficatului. Ar fi bine sa o alegi totusi pe cea alba, de peste, pui, etc.
6. Lactatele sa nu fie grase
Daca iti place sa bei lapte in fiecare zi sau sa incluzi branza in foarte multe preparate, alege-le pe cele bio, care au un continut de grasimi mai scazut.
7. Foloseste ulei de masline cand gatesti
Desi ar trebui sa mananci mai rar prajeli sau alte preparate care contin ulei, atunci cand o faci, este bine sa folosesti ulei de masline.