Plamanii sunt o pereche de organe spongioase, pline de aer, situate de o parte si de alta a toracelui. Traheea conduce aerul inhalat in plamani prin ramurile sale tubulare, numite bronhii. Trebuie sa ne protejam plamanii prin orice mijloace avem la dispozitie, incepand printr-o alimentatie sanatoasa si renuntarea la vicii.
Un stil de viata sanatos contribuie si sustine sanatatea organismului nostru pe o durata lunga de timp. De aceea, este necesar sa renuntam la fumat pentru a evita afectiunile la nivelul plamanilor si cailor respiratorii si sa introducem in dieta zilnica alimente care sustin sanatatea acestor organe.
1. USTUROIUL
Principalul nutrient care se afla in usturoi este alicina, care sustine sanatatea organsmului nostru. Aceasta are proprietati antimicrobiene, anticancerigene si reduce presiunea sangelui. In urma cercetarilor de specialitate s-a constatat ca o dieta bogata in usturoi are efecte benefice asupra pacientilor cu probleme la nivelul plamanilor sau chiar cancer la plamani.
Click aici pentru a afla mai multe beneficii ale consumului de usturoi.
2. SPANACUL
Spanacul si celelalte plante cu frunze verzi precum ridichiile sau napul, contin vitamin si minerale care pot preveni inflamatiile si pot reduce cancerul. Incearca sa consumi mai des spanac, pentru a mentine sanatatea sistemului tau imunitar si a-ti proteja plamanii.
3. MERELE
Merele sunt o sursa importanta de antioxianti si de fitochimicale, care reduc riscul aparitiei astmului, cancerului,inflamatiilor si bolilor cardiovasculare.
4. PESTELE GRAS
Pestele gras, precum somonul, crapul, macroul sau eglefinul, este bogat in acizi grasi si omega 3. Acest complex de acizi grasi polinesaturati au proprietati care contribuie la reducerea inflamatiilor, cancerului si sustin sanatatea inimii.
5. GHIMBIRUL
Este cunoscut faptul ca ghimbirul ne protejeaza impotriva racelilor si durerilor in gat. Totusi, specialistii au descoperit ca gingerolul care se afla in compozitia ghimbirului poate combate si preveni si astmul, racelile,migrenele sau hipertensiunea.
6. FRUCTELE DE PADURE
Capsunile, zmeura, merisoarele sau afinele contin flavonoide, acizi fenolici si alti compusi care reduc inflamatiile, cresc imunitatea, protejeaza inima si lupta impotriva mai multor tipuri de cancer. Consumati fructe de padure la micul dejun sau le puteti manca ca gustare intre mese.
7. CAISELE
Desi inca nu este perioada lor, caisele sunt fructe delicioase si foarte benefice in a-ti proteja plamanii. Acestea sunt surse bogate de vitamina C, vitamina E, beta-caroten si licopen. Compusii amintiti sunt oxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si au proprietati anti-alergice, antimicrobiene si antiinflamatoare, precum si anticancerigene. Introdu caisele in salate, shake-uri sau la micul dejun.
Tu cum ai grija de plamanii tai?