Grasimile sursa importanta de energie si ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile( cele care se dizolva in grasimi -A, D, E si K). Totusi, daca consumam prea multe grasimi ne supunem unui risc crescut de boli cardiovasculare si, in plus, ne ingrasam considerabil.
Iata cateva beneficii pe care le pot aduce grasimile in organism:
1. Au un rol important in stocarea energiei din organism.
2. Contin vitamine necesare sistemului imunitar.
3. Intaresc structura osoasa.
4. Nutrientii din grasimi reduc inflamatiile.
5. Sustin sanatatea creierului.
6. Fara o cantitate suficienta de grasimi plamanii tai ar putea avea de suferit.
7. Grasimile iti mentin pielea elastica si hidratata.
Tipuri de grasimi:
Grasimile saturate
Aceste grasimi sunt cele mai periculoase dintre toate si provin in principal din surse animale si cateva uleiuri de plante (exotice). Alimentele care contin grasimi saturate, precum carnea si lactatele cu grasime integrala, cresc nivelul colesterolului LDL si al trigliceridelor din organism.
Acizi grasi trans.
Aceste grasimi sunt rezultatul unui proces numit hidrogenare care face grasimile nesaturate (cele bune) sa se comporte ca grasimile saturate. Uleiurile vegetale, de exemplu, sunt modificate sau procesate pentru a crea alimente solide precum margarina.
Grasimile nesaturate
Se gasesc in special in uleiuri din plante, nuci si seminte, nu cresc nivelul colesterolului si al trigliceridelor, iar unele dintre ele ajuta chiar la reducerea lui.
Grasimile polinesaturate
Ajuta organismul sa scape de colesterolul proaspat format.
Grasimile mononesaturate
Si ele la reducerea nivelului colesterolului, dar numai atata vreme cat restul alimentatiei este saraca in grasimi saturate.
Incearca sa incluzi in alimentatia ta de zi cu zi si grasimi, insa cu moderatie. Daca nu iti plac cele de provenienta animala poti consuma avocado, nuci sau alte produse care contin grasimi sanatoase.