Totusi, daca luati aceasta hotarare si va tineti de ea, nu e chiar asa greu sa reduceti consumul de grasimi saturate si colesterol.
Iata cateva sfaturi utile:
1. Consumati o varietate de fructe si legume (cel putin cinci portii conform piramidei alimentare) si de cereale si leguminoase boabe (cel putin sase portii). Umpleti jumatate din farfurie cu aceste alimente si mancati-le primele, inainte sa treceti la ce altceva mai aveti in farfurie. Acest truc va ajuta sa reduceti cantitatea de alimente nesanatoase consumate.
2. Alegeti uleiurile vegetale (ca uleiul de porumb si de masline) in loc de unt pentru gatit; chiar mai bine, puteti folosi sprayuri speciale pentru gatit, fara calorii.
3. Folositi ulei de masline, otet si plante aromatice pentru asezonarea salatelor in loc de alte sosuri bogate in grasimi (sosul Caesar de exemplu).
4. Consumati mai multe fructe de mare si carne slaba de pasare in loc de carne grasa si bogata in colesterol (ca sunca, salamul, carnatii etc.). Cand pregatiti carnea, curatati-o cat mai bine de grasime (si nu mancati pielea, oricat de gustoasa ar fi!). Pregatiti-o fiarta, la cuptor sau la gratar in loc s-o frigeti in tigaie. Evitati organele interne (ficatul etc.).
5. Evitati consumul de alimente semipreparate, fast-food si produsele de patiserie din comert.
6.Treceti pe produse lactate degresate (lapte, iaurt si branza cu un continut cat mai redus de grasime).
7. Folositi mustar in loc de maioneza sau alte toppinguri grase pentru sandviciuri.
8. Reduceti sau eliminati complet consumul de oua intregi. Daca va este pofta de oua, mancati numai albusurile.
9. Folositi iaurt si branza degresate in loc de smantana si branza topita la gatit.
10. Preparati si consumati mancaruri cu mai putina sare.
11. Evitati consumul de alcool sau consumati cu moderatie.
12. Limitati consumul de alimente si bauturi bogate in zahar si indulcitori.
Citeste si 7 ALIMENTE CARE POT TINE TENSIUNEA ARTERIALA SUB CONTROL