Ti-ai dori sa poti calatori in cele mai indepartate colturi ale lumii si sa vezi cat mai multe locuri posibile fara a avea un atac de panica? Pentru unii dintre noi, zborul cu avionul se intampla atat de des sau reprezinta o experienta atat de frumoasa inca teama de zbor este aproape inexistenta.
Pentru cei mai tematori insa, frica de zbor poate fi de-a dreptul paralizanta. Aceasta frica poarta denumirea de aviofobie si este manifestata de un anumit procent al populatiei, indiferent de varsta sau sex.
Desigur, nu ii poti spune unei astfel de persoane ca teama ii va disparea pe masura ce va zbura tot mai mult. Insa ceea ce poti face este sa ii prezinti cateva dintre metodele de a atenua aceasta stare de tensiune, pentru ca experienta in sine sa fie una cat mai putin stresanta:
Constientizeaza cat de sigure sunt avioanele
Evident, nu poti face acest lucru in timp ce avionul decoleaza, pentru ca s-ar putea sa ajute prea putin. Insa, atunci cand esti in aeroport si teama incepe sa se instaleze, te poti concentra pe aspectele pozitive, de la securitatea din aeroporturi, pana la informatiile despre aeronava cu care urmeaza sa zbori, sau despre aeronave in general.
De altfel, daca zbori intr-o zona dezvoltata, sansele sa mori in urma unui accident de avion sunt de 1 la 30 de milioane. Statisticile spun ca avionul este cel mai sigur mijloc de transport din prezent.
Gandeste-te ca sunt si alte pericole pe care nu le constientizezi
Zborul iti poate da senzatia ca esti in pragul unui atac de panica, sau chiar se poate intampla sa treci printr-un astfel de episod daca esti atat de speriat, insa gandeste-te ca exista si alte pericole in viata ta, mult mai dese si cu o rata de incidenta mai mare, la care nu te gandesti. De exemplu, exista riscuri mai mari sa mori intr-un accident de masina decat intr-unul de avion, sau sa te otravesti cu mancare, ori sa mori prin inec.
Abordeaza realist situatia
Da, vor fi turbulente pe perioada zborului si miscari care uneori ti se vor parea nefiresti. In timpul unui zbor se pot intampla o multime de evenimente, insa cea mai mare parte a acestora sunt prevazute de catre echipajul de zbor si cu atat mai mult de catre pilot si specialistii care construiesc astfel de aeronave. Poate ca pentru tine situatia este inedita, insa incearca sa vezi tabloul in totalitatea lui.
Fa exercitii de respiratie
Exercitiile de respiratie ajuta in orice situatie tensionata, astfel ca te vor ajuta si de data aceasta. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te concentrezi pe respiratie, sa inspiri adanc si sa expiri prelung, incercand sa iti detensionezi in acelasi timp musculatura.
Respingand orice alt gand pentru cateva minute, deci cu atat mai mult pe cele negative, sunt sanse sa poti trece mai usor peste starea de panica. Poti relua acest exercitiu de fiecare data cand simti nevoia.