Fie ca le place sau nu, femeile trebuie sa treaca lunar prin aceleasi stari neplacute cauzate de venirea menstruatiei. Pentru fiecare, simptomele variaza: dureri de cap, apetit crescut, sensibilitate emotionala pronuntata, o stare generala de rau si, nu in ultimul rand, prezenta durerilor menstruale.
In cazul celor mai fericite dintre femei, se aplica doar o parte din simptome sau acestea lipsesc cu desavarsire, insa pentru altele, perioada asociata menstruatiei este un adevarat chin.
Durerile mari de burta si mijloc sunt poate cea mai neplacuta parte si nu exista femeie care sa nu fi luat macar o data un analgezic pentru ameliorarea simptomelor.
De altfel, fiecare femeie stie ce trebuie sa faca in perioada respectiva pentru ca starea ei fizica si psihica sa fie cat mai aproape de cea normala. Pe langa aceasta varianta, mai exista si altele. Iata cateva dintre ele:
Aplica in zona burtii o sticla de apa calda
Intr-o prima faza, evita sa iei pastile si concentreaza-te pe remediile naturale pe care le ai la dispozitie. O patura calduroasa sau o sticla cu apa calduta iti pot alina durerea. Poti folosi de asemenea tot felul de unguente care incalzesc zona si iti ofera o senzatie de relaxare la nivel local.
Imbunatateste-ti alimentatia
Dieta poate juca un rol important la nivelul simptomatologiei. Reducerea grasimilor si cresterea consumului de legume pot ameliora crampele menstruale, conform specialistilor americani. Incearca sa iti iei aportul necesar de grasimi din peste, uleiuri vegetale si nuci, in detrimentul carnii de porc, de exemplu.
Consuma mai mult magneziu
Cu precadere pe perioada verii, perioadele menstruale pot fi asociate cu o scadere importanta a cantitatii de minerale si vitamine din corp, printre cele mai importante fiind calciul si magneziul.
Magneziul este cunoscut ca substanta ce regleaza functionarea muschilor, cantitatea redusa a acestuia din organism fiind motivul pentru care apar carceii, acele crampe musculare dureroase. Pe acelasi principiu, acesta ajuta la ameliorarea spasmelor musculare de la nivelul abdomenului, ameliorand senzatia de durere.
Magneziul se gaseste in alimente precum spanacul, kale, seminte de floarea-soarelui, migdale sau somon.
Evita deshidratarea
Deshidratarea se face vinovata de o serie de probleme de sanatate sau simptome episodice. Pe fondul deshidratarii, apar sau se amplifica durerile de cap, si nu iti doresti o durere de cap crunta care sa iti alimenteze toate celelalte simptome, inclusiv durerea de burta.
Incearca sa ai activitate fizica
Exceptand cazurile in care durerile sunt extrem de puternice si nu te poti ridica din pat, este indicat sa nu stai prea mult timp in pat, gandindu-te la toate simptomele pe care le ai.
Facand acest lucru, senzatia de durere se amplifica si prin prisma faptului ca incepi sa somatizezi. Incearca sa te plimbi, sa mergi, sau sa desfasori activitati moderate ca efort. Iti va lua gandul de la durere si nu vei mai avea senzatia de intepenire pe care o ai de obicei atunci cand petreci o noapte in pozitia ghemuit sau intins in pat.