Prin durere pelvina se intelege orice tip de durere apare in zona bazinului (intre buric si picioare). Aceasta poate fi cauzata de o multitudine de factori, putand fi un semn inofensiv al fertilitatii, un semn al unei boli digestive sau un stegulet rosu care ar trebui sa te determine sa mergi la spital.
Pentru femei este mult mai dificil de stabilit un diagnostic ca urmare a unei dureri in aceasta zona, pentru ca femeile pot avea adesea dureri sacaietoare la nivelul ovarelor, ori din cauza ciclului menstrual ori a altor probleme aflate in legatura cu sistemul reproducator.
Apendicita
Daca ai o durere taioasa in partea dreapta a abdomenului inferior, vomiti si ai febra, ar putea fi, insa, semne de apendicita. In acest caz, prezentarea la medic ar trebui sa se faca in cel mai scurt timp, pentru a evita ruperea apendicelui si implicit raspandirea infectiei in organism, fapt ce ar genera complicatii serioase.
Endometrioza
O durere surda de abdomen inferior este tot ceea ce poate fi mai dificil pentru un medic si pentru pacient, in egala masura. In cazul femeilor, o astfel de durere ar putea aparea inclusiv la ovulatie, un proces care are loc lunar si care nu afecteaza nicicum sanatatea femeii.
In alte dati, endometrioza poate cauza dureri intense de abdomen, aceasta aparand atunci cand un tesul asemanator endometrului se localizeaza in locuri in care nu este normal sa apara: in afara uterului, pe ovare, in abdomen sau pe intestine.
Sindromul colonului iritabil
Genereaza dureri in zona lombara si este adesea insotit de crampe, stare de balonare, diaree sau constipatie. Este nevoie de consult de specialitate pentru a vedea care este cu adevarat cauza si a stabili un tratament. In general este necesara schimbarea dietei cu una mult mai sanatoasa, gestionarea stresului si administrarea de tratament medicamentos.
Crampele menstruale
Desigur, nu este vorba doar despre crampe ci si despre o durere surda care poate aparea in faza de incipient a menstrei. Toate aceste simptome asociate menstruatiei sunt lunare astfel ca in acest caz este mai putin probabil sa ne inselam atunci cand vine vorba despre durerea in zona pelvina.
Pentru ameliorarea simptomelor se folosesc adesea analgezice sau chiar sticle cu apa calda care sa poata fi aplicate la nivelul abdomenului. Intensitatea durerii menstruale depinde de la femeie la femeie, fiind influentata inclusiv de activitatile avute in luna respectiva. Daca ai stat cu picioarele goale pe gresie sau ai facut dusuri reci repetate, se prea poate ca durerile la menstruatie sa fie mai mari decat de obicei.
Boli cu transmitere sexuala
Bolile cu transmitere sexuala pot fi o alta cauza pentru durerea pelviana, alaturi desigur de alte simptome localizate cu precadere la nivelul organelor sexuale: prurit, roseata, vezicule sau alte formatiuni, negi, etc. Tocmai pentru ca durerea este insotita adesea si de alte simptome vizibile, lucrurile sunt destul de clare si principala solutie devine diagnosticarea si tratamentul.
Infectia urinara
Infectia urinara este poate cea mai dificila cand vine vorba de depistat durerea surda de la nivelul abdomenului. Simptomele ei nu debuteaza din prima cu arsura la urinare, urina de culoare inchisa sau durere de rinichi. Astfel, fara o urocultura care sa semnalizeze prezenta bacteriilor in urina (in general ecoli), este greu de pus un diagnostic.
De aceea este important ca la primele simptome sa mergeti la medic pentru a vedea despre ce este vorba. In cazul infectiei urinare, cu cat se intarzie mai mult tratamentul, cu atat va fi mai dificil de tratat.