De-a lungul timpului, oamenii au dezvoltat metode complexe de a comunica, cele mai multe dintre ele dezvoltandu-se sub umbrela unei varietati de limbi si culturi.
Cu toate acestea, au devenit tot mai distanti unii fata de ceilalti. Intimitatea, asa cum este ea inteleasa acum, nu mai corespunde acelorasi caracteristici din trecut.
Daca acum cateva zeci de ani, prin intimitate exprimam in cele mai multe situatii, apropierea fizica, in prezent alegem sa fim intimi la distanta: ne indragostim si ne despartim online, facem marturisiri pe internet unor persoane cu care am vorbit doar cateva zile, renuntam la vizitele cu cei apropiati pentru ca ne putem vedea online.
Pe scurt, ne place sa credem ca rupem barierele ridicate de departarea fizica, dar suntem stangaci cand simtim prezenta altei persoane in imediata noastra apropiere.
Daca in cazul relatiilor intime ne mai descurcam cat de cat, atunci cand vine vorba despre atingerile non-sexuale, lucrurile stau din ce in ce mai prost.
Acest lucru se intampla din cauza faptului ca traim intr-o societate care evita contactul cu orice pret.
Incearca sa faci un exercitiu simplu si gandeste-te de cate ori ai atins pe cineva astazi.
De cate ori ai fost atins? Cat de stingher te simti atunci cand esti in autobuz si este atat de aglomerat incat, si sa vrei, nu poti sa spui nu unei imbratisari de grup? Cat de deplasat ti se pare atunci cand cineva iti atinge mana, chiar si atunci cand o face involuntar?
Si ca sa terminam cu intrebarile si sa intelegi si mai bine importanta atingerii, gandeste-te cat de greu iti vine sa imbratisezi o persoana cu care nu simti nici o conexiune, sau fata de care ai o aversitate.
Imbratisarile sincere sunt atat de speciale pentru ca au o incarcatura emotionala deosebita. Chiar daca uneori pot trece perioade lungi de timp fara sa te gandesti la nevoia de afectiune, la nivel subconstient, lucrurile avanseaza, astfel ca, in timp, te poti confrunta cu depresia, anxietatea si lipsa de randament pe toate celelalte planuri.
Iata de ce este necesar sa acorzi o atentie mai mare atingerilor de acum inainte:
Atingerile reprezinta o modalitate de a ne conecta cu ceilalti.
Ca fiinte sociale, chiar daca suntem introvertiti sau extrovertiti, simtim nevoie de conexiune cu ceilalti membrii ai grupurilor din care facem parte.
Daca cea mai mare parte a interactiunii se desfasoara la nivel verbal, limbajul non-verbal si atingerea joaca un rol important, de asemenea.
Nu de putine ori se intampla sa primim cu mai multa deschidere o critica sau o veste proasta, atunci cand persoana respectiva initiaza si un contact tactil, fie ca este vorba despre o strangere de mana sau o palma pe umar.
Atingerile reduc presiunea sangelui si ne ajuta sa scapam de anxietate.
O simpla imbratisare poate ajuta la echilibrarea valorilor tensiunii arteriale si implicit la reglarea batailor inimii. Acelasi efect benefic il are si mangaierea animalului de companie.
In acelasi timp, vindecarea, in caz de boala, este mult mai rapida atunci cand pacientul beneficiaza de afectiunea apropiatilor.
In cazul anxietatii, o simpla imbratisare la momentul potrivit, ne poate face sa ne simtim in siguranta, indiferent de varsta.
In timpul unei imbratisari, nivelul de cortizol din sange scade si are loc o eliberare semnificativa de oxitocina, cunoscuta drept hormonul dragostei.
Atingerea satisface o parte importanta a nevoii senzoriale pe care o resimte corpul.
Indiferent cat de mult va evolua tehnologia, un lucru este sigur: terapia prin masaj va fi facuta in continuare de oameni, nu de roboti.
Pe langa beneficiul adus musculaturii prin intermediul acestei tehnici, contactul tactil dintre terapeut si pacient are un rol esential in gestionarea retelei de energii care circula la nivelul ambelor corpuri.
De aceea se spune ca, pentru ca un masaj sa fie unul cu adevarat eficient, este nevoie ca terapeutul sa se poata conecta cu persoana cu care interactioneaza. Oferirea unui masaj este un dar, motiv pentru care consumul psihic al terapeutilor este semnificativ.
In ultimii ani au aparut tot mai multe workshopuri de meditatie sau yoga, realizate in spatii izolate, in grupuri mai mici sau mai mari.
De obicei, oamenii care aleg sa faca parte din astfel de tabere sunt cei care accepta cu greutate normele sociale si au nevoie de o reconectare cu propria persoana si cu ceilalti.
In altfel de sesiuni, tehnicile non-verbale, lucrul cu propriul corp si simtul tactil sunt de cele mai multe ori elementele de baza folosite, tocmai pentru ca sunt cele care ne lipsesc cel mai mult in viata de zi cu zi.