1. Cunoaste-te!
Inainte de a porni la lupta, trebuie sa iti cunosti foarte bine inamicul. Sa iti schimbi imaginea negativa despre propria persoana inseamna sa te lupti cu tine insuti. Nimic mai dificil, dar nu imposibil. Incepe te auto-analizezi: creeaza un jurnal in care sa iti notezi propriile ganduri, temeri. Concentreaza-te pe miezul problemei: Te enervezi repede? Din ce motive? Ai esecuri sentimentale? Ce calitati principale comune aveau fostii parteneri? De ce apreciai acele calitati?
2. Fii pregatit!
Trebuie sa prezinti un produs despre care nu stii nimic in fata unor clienti. Este greu sa fii increzator in fortele tale daca nu ai cunostintele necesare. Fara o pregatire prealabila, nu vei putea sa iti cladesti increderea in tine, sa o dezvolti si in cele din urma sa fii un adevarat maestru in domeniul pe care vrei sa il stapanesti la perfectie.
3. Concentreaza-te pe solutii
Intr-o situatie critica te concentrezi mereu pe probleme? Nimic mai gresit! Te plangi ca nu arati ca un fotomodel? Trebuie sa gandesti mereu ”Care e solutia?”: exercitii fizice, mese echilibrate, odihna.
Nu te poti motiva? Care e solutia? Ai prins ideea, mereu solutia, niciodata nu te opri la obstacolul din fata ta.
4. Bunatate si generozitate
Fii amabil cu cei din jur. Ajuta daca iti sta in putere. Te vei simti foarte bine si vei realiza ca esti un om bun. Si da, ai ghicit, acest lucru face minuni pentru cresterea increderii in sine.
5. Vorbeste rar
Ti s-a întâmplat sa tii un discurs extrem de repede si la final nimeni sa nu inteleaga nimic din ce le-ai zis? O greseala des intalnita: multi se grabesc sa isi expuna discursul pentru a scapa mai usor de corvoada. De ce sa fie un efort inutil? Discursul trebuie tinut oricum, de ce sa nu il faci remarcabil? Nu te grabi cand iti exprimi ideile, ci vorbeste rar si clar.
6. Zambeste
Nu este suficient sa vorbesti rar si coerent. Zambeste! Vei vedea imediat rezultatele pozitive. Pe de o parte, ceilalati te vor percepe ca pe o persoana optimista si increzatoare in sine. Pe de alta parte, zambind, iti pacalesti creierul sa se relaxeze.
7. Cunoaste-ti princiipile si respecta-le
Daca nu ai niste principii dupa care sa iti ghidezi existenta, vei simti (daca nu se intampla deja) ca actiunile tale si viata ta nu au niciun sens. Sigur ai anumite principii de viata, dar nu le-ai dat suficienta importanta. Gandeste-te la ele si propune-ti sa le respecti. Un om cu coloana vertebrala este in mod categoric si un om increzator in sine.
8. Stabileste si atinge un obiectiv mic
Evita sa alegi un obiectiv grandios, pentru ca atunci cand esuezi in a-l atinge, te simti descurajat. Alege in schimb sa obtii ceva realizabil. Vei vedea cat bine te simti cand iti atingi scopul, cat de mic ar fi el.
9. Evita sa amani decizii la nesfarsit
De multe ori o faci din lene sau pentru ca iti e teama. Amani iesirea la o prima intalnire, amani o sedinta în plen, amani exprimarea ideilor proprii, iti amani viata. E timpul sa te opresti. Eviti de mult sa indeplinesti un task? Incepe chiar acum sa il realizezi si vei vedea cat de bine o sa te simti! Parca deja esti mai increzator in propriile forte, nu?
10. Pentru zile negre, creeaza o lista "alba"!
Alcatuieste o lista cu lucrurile pentru care esti recunoscator si o lista cu lucrurile realizate si aseaz-o pe frigider, pe oglinda de la baie, oriunde o poti vedea foarte des. Astfel iti poti aminti ce persoana minunata esti, cate ai realizat si cate lucruri bune ti-a oferit viata!
Sursa foto: cjwalshblog.wordpress.com