Putine lucruri sunt mai de speriat decat un diagnostic nedorit, al unei boli grave. In acel moment paralizant, orice te-ar fi preocupat de-a lungul vietii tale, devine nesemnificativ in fata socului provocat.
Chiar daca simti ca parca timpul s-a oprit in loc si ca viata ta s-a sfarsit, trebuie sa mergi inainte. Totusi, chiar daca nu ai alta varianta decat aceasta, este dificil de spus care este pasul urmator pe care trebuie sa il faci.
Iti vin in minte o sumedenie de idei, dintre cele mai sumbre, si esti incapabil sa te mai gandesti la altceva. Situatia este chiar mai meschina, tinand cont de faptul ca nu iti permiti sa ramai prea mult timp in aceasta stare proasta. Depresia influenteaza negativ evolutia oricarei boli, iar starea generala proasta scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu boala. Ce poti face?
Preia controlul
Poti crede ca esti un caz pierdut, dar nu e asa. Preia controlul asupra propriei vieti cu o combinatie de informatie si atitudine pozitiva. Implica-te in stabilirea tratamentului, rezistand tentatiei de a te lasa exclusiv pe mana medicilor.
Cauta mai multe optiuni
Exista solutii multiple pentru fiecare problema medicala. Trebuie doar sa le gasesti. Nu iti fie teama de alegeri, ci imbratiseaza-le cu incredere.
Gaseste doctorul potrivit
Nu toti doctorii sunt la fel de bine pregatiti pentru meseria lor, si nu toti au o inclinare inspre pacient. O parte importanta a actului medical este sa asculti pacientul cu atentie si sa il tratezi cu respect.
Atunci cand esti foarte bolnav, este important sa faci efortul de a cauta medicul potrivit. Acest lucru poate face, literalmente, diferenta intre viata si moarte. Un medic care se dovedeste a fi preocupat cu alte cazuri sau evenimente, insa mai putin cu al tau, nu merita atentia ta.
Medicii competenti isi trateaza pacientii cu incredere si seriozitate, nu pleaca de la premisa ca fiecare dintre ei se incadreaza musai in anumite tipare, renuntand la o consultatie corecta.
Comunica eficient cu medicul tau
Nu este suficient sa te prezinti la medic si sa te lasi exclusiv in mainile sale, fara a avea idee despre boala de care suferi. Oricat de frica ti-ar fi sa cauti informatii, este singura varianta care te poate ajuta sa ajungi la rezultatul dorit.
Mai mult, un medic care vede ca pacientul are informatia si ca s-a pregatit chiar inainte de intrevedere (cu un dosar medical complet care sa contina istoricul bolilor pacientului, cu informatii despre debutul si cursul afectiunii, etc.), il va aborda cu o atitudine mai buna.
Accepta ajutorul celor din jur
Cu siguranta ca vor fi momente cand vei simti invidie sau frustrare fata de cei din jur, vina fata de propria persoana si neincredere fata de ceea ce urmeaza sa ti se intample.
Persoanele apropiate vor face cu siguranta tot ce este posibil pentru a iti face procesul mai usor, insa depinde exclusiv de tine in ce directie vor evolua lucrurile. Nu astepta prea mult de la ceilalti. E posibil sa ii coplesesti cu pretentiile tale nespuse, dar simtite, fiind posibil chiar sa isi doreasca sa pastreze distanta.
Niciodata sa nu spui niciodata
Cu siguranta ca medicina a evoluat foarte mult in ultimii zeci de ani, insa in continuare este o provocare sa tina pasul cu toata pleiada de afectiuni, dar si cu reactiile fiecarui organism la tratament. Suntem unici, si reactionam total diferit la acelasi tratament.
S-au vazut de atatea ori cazuri ale unor persoane fara sanse, care au uimit lumea intreaga si si-au revenit spectaculos. Poti fi chiar tu un astfel de caz. Crede in tine si in sansa ta!