Interviurile pot fi intimidante si nu este mereu clar ce isi doreste angajatorul sa auda de la tine. Cu toate acestea, diferenta o fac detaliile mai mult decat informatiile pe care le detii. Insa, nu toata lumea isi poate gestiona emotiile atat de bine incat sa aiba o imagine conforma cu ceea ce se doreste.
De aceea, este important sa stii cele cateva lucruri care te aduc mai aproape de succes, indiferent de personalitatea pe care o ai si de gradul de timiditate care te caracterizeaza:
Asigura o buna comunicare non-verbala
Comunicarea non-verbala determina gradul de incredere pe care il ai: este indicat sa adopti o pozitie dreapta, facand contact vizual si strangand mana ferm. Aceasta suita de gesturi poate influenta decisiv decizia angajatorului, inca de la inceput.
Imbraca-te adecvat
Foloseste culori precu negru, bleu, gri, maro, si evita nuantele tipatoare. De asemenea, este indicat sa alegi o imbracaminte adecvata si lejera, in care sa te simti confortabil.
Atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, o camasa poate face diferenta. De asemenea, nu te machia strident, mai ales daca postul pentru care aplici este unul care nu incurajeaza acest gen de machiaj.
Asculta
Inca de la inceputul interviului, angajatorul iti ofera o serie de informatii, direct sau indirect. Daca nu le auzi, omiti o oportunitate majora. Tehnicile bune de comunicare includ ascultarea si asigurarea ca auzi ceea ce ti se spune. Observa felul de a comunica al interlocutorului si adapteaza-te in functie de acesta.
Nu vorbi prea mult
Adesea, atunci cand avem emotii, tindem sa vorbim prea mult, si nu neaparat in beneficiul nostru. A ii spune angajatorului mai mult decat are nevoie sa stie, poate fi o greseala majora.
Este bine sa iti pregatesti de dinainte un anumit tip de discurs, pentru a nu uita sa bifezi cele cateva lucruri esentiale, dar si pentru a evita balastul de informatie. Este important sa ai in vedere strict informatiile referitoare la pozitia pentru care aplici.
Nu fi prea familiar
Interviul reprezinta o intalnire formala, nu o oportunitate de a iti face noi prieteni. Limbajul tau trebuie sa fie unul adaptat conversatiei pe care o ai cu interlocutorul. El este cel care dicteaza felul in care curge discutia. E indicat sa fii energic si entuziast, insa trebuie sa stii care sunt limitele, pentru a nu depasi masura.
Foloseste un vocabular adecvat
Nu mai trebuie spus faptul ca este total nerecomandat sa folosesti glume cu tenta sexuala sau apropouri care duc in aceeasi directie. Iti vei da seama de limbajul pe care trebuie sa il folosesti imediat ce schimbi primele cuvinte cu angajatorul. In orice caz, limbajul trebuie sa fie unul ingrijit si formal.
Raspunde intrebarilor care ti se adreseaza
Daca ti se adreseaza niste intrebari concrete, este pentru ca angajatorul isi doreste sa afle anumite informatii despre trecutul tau profesional. Chiar daca discutia evolueaza ulterior in alta directie, acorda atentie tuturor intrebarilor adresate si incearca sa oferi un raspuns cat mai clar.
Pune intrebari
Cele mai multe persoane aleg sa nu adreseze intrebari atunci cand li se ofera aceasta posibilitate, iar acest lucru este gresit.
Pe parcursul interviului, tu esti in centrul atentiei, astfel ca este important sa vrei sa afli amanunte chiar de la cei implicati, despre compania si jobul pentru care aplici. Poate ca pe siteul companiei informatiile nu sunt actualizate, si atunci devine necesar sa faci acest lucru. Mai mult de atat, pentru angajator poate fi important si felul in care adresezi intrebari.
Evita sa pari disperat
Atunci cand arati ca iti doresti cu disperare un post, nu faci decat sa arati neincredere in propria persoana. Adu-ti aminte de faptul ca trebuie sa fii calm, relaxat si increzator pentru a obbtine jobul pe care ti-l doresti. Daca tu crezi in tine, si angajatorul va crede.