De aceea, este important sa descoperim metoda cea mai eficienta de comunicare cu partenerul nostru. Daca esti intr-o relatie nesanatoasa sau abuziva, comunicarea va juca un rol esential in rezolvarea problemelor. Pentru o comunicare mai sanatoasa, tine cont de urmatoarele sugestii:
Gaseste intotdeauna momentul potrivit
Daca exista aspecte care te deranjeaza si despre care vrei sa ai o discutie serioasa cu partenerul, asigura-te ca alegi cel mai bun moment pentru a face asta. Nu iti intrerupe partenerul atunci cand lucreaza, cand citeste, sau cand se pregateste sa doarma, ori este stresat din cauza unor probleme de a doua zi.
Comunica-i ca iti doresti sa aveti o discutie la un moment dat si gaseste momentul in care sunteti in aceeasi camera si nu faceti nimic important. Nu incepe discutii serioase in locuri publice, pentru ca aspectele legate de viata de cuplu trebuie sa ramana private.
Alege abordarea directa
Evita sa abordezi problemele serioase in scris. Mesajele, scrisorile, e-mailurile pot fi interpretate gresit. De asemenea, o astfel de atitudine denota lipsa de respect fata de partener si fata de relatia in sine. Poarta o conversatie directa astfel incat sa nu existe loc de interpretare.
Nu adopta un comportament agresiv
Chiar si atunci cand suntem bine intentionati, exista posibilitatea de a fi intelesi gresit din cauza cuvintelor pe care le folosim intr-un anumit moment. Folosirea limbajului agresiv si a unor apelative precum "tu”, ii va crea impresia partenerului ca este atacat, astfel va aborda o atitudine defensiva si tot mai putin receptiva la mesajele pe care le transmiti.
In loc sa faci acest lucru, incearca sa induci in exprimare ideea de "voi”. De exemplu, este preferabil sa spui “Simt ca nu am fost foarte apropiati in ultima vreme“, in locul unei exprimari de genul "Ai fost rece cu mine in ultima perioada”.
Fii sincer
Cu toate ca adevarul doare de cele mai multe ori, el reprezinta cheia unei relatii sanatoase. Nimeni nu este perfect, iar greselile in cuplu sunt de cele mai multe ori inerente, de aceea este mai bine sa iti recunosti greseala si sa renunti la a gasi motive sa ascunzi adevarul. Vei observa ca atunci cand spui adevarul te vei simti mai bine, iar acest lucru iti va consolida relatia cu partenerul.
Invata sa ascul?i
Atunci cand ai ceva important de comunicat partenerului, este foarte important sa stii ca esti auzit, insa este cel putin la fel de important ca discutia pe care o ai sa fie una echilibrata, nu sa reprezinte un monolog nesfarsit la finalul caruia sa astepti ca celalalt sa reactioneze pozitiv.
Mai mult, concentrarea pe ceea ce iti doresti sa comunici te va tensiona peste masura, cu reactii vizibile la nivelul debitului verbal si al limbajului non-verbal. Aceasta atitudine va fi perceputa drept agresiva de catre partener, iar atentia lui nu va mai fi focusata pe ceea ce spui, ci pe felul in care o faci.
Aceasta tehnica, cunoscuta in randul specialistilor ca „ascultare activa”, ii ofera partenerului gradul de atentie de care are nevoie, astfel incat sa nu simta presiune din partea ta. Trebuie sa fii in permanenta constienta de prezenta celuilalt si sa il ajuti sa faca parte din discutie, oferindu-i posibilitatea sa intervina de cate ori simte nevoia si incurajandu-l sa interactioneze, astfel incat discutia sa fie pentru amandoi productiva, nu distructiva.
Acorda atentie limbajului non-verbal
Incurajeaza contactul vizual in timp ce vorbesti. Aseaza-te si pozitioneaza-te catre partener, asa incat acesta sa fie constient de faptul ca il asculti si ca iti pasa. Renunta la orice alta activitate. Nu raspunde la telefon, nu trimite mesaje si nu lucra la laptop atunci cand vorbesti. Acorda atentie relatiei tale.
Tine cont de regula celor 48 de ore
Daca partenerul tau face ceva care te enerveaza, trebuie sa ii spui lucrul acesta. Insa, nu trebuie sa o faci imediat. Daca inca te simti afectata dupa 48 de ore, atunci ar fi mai bine sa ii spui. Daca nu, uita evenimentul. Ia in considerare totusi faptul ca partenerul nu iti poate citi gandurile.
Daca nu spui ce te deranjeaza atunci cand esti suparata, nici nu te poti astepta sa isi ceara scuze sau sa isi schimbe comportamentul. Din momentul in care marturisesti ce simti si partenerul isi cere scuze cu sinceritate, trebuie sa dai uitarii totul. Evita sa readuci in prim-plan lucruri din trecut care nu merita atentia niciunuia dintre voi.
Evita discutiile importante atunci cand esti nervoasa. Daca totusi se intampla, tine cont de urmatoarele lucruri:
- Daca vezi ca lucrurile merg intr-o directie nedorita si tensiunea creste din ce in ce mai tare, opreste-te, da-te un pas inapoi si respira. Acorda-ti timpul necesar pentru a te calma uitandu-te la televizor, vorbind cu un prieten, plimbandu-te, ascultand muzica, sau facand orice altceva te ajuta sa te relaxezi. Faptul ca refuzi sa reactionezi intr-un astfel de moment va face ca lucrurile sa nu degenereze si te va scuti de regrete.
- Urmatorul lucru extrem de important pe care probabil il vei face in mod natural dupa ce te vei linisti, este sa te gandesti la intreaga situatie si la motivele pentru care ai devenit atat de nervoasa. Te-a iritat modul in care ti-a vorbit partenerul? Te-a suparat ceea ce ti-a zis? Incearca sa iti dai seama care a fost adevaratul inconvenient si apoi gandeste-te la cea mai buna modalitate de a exprima ce simti.
- Pasul final este sa vorbesti cu partenerul tau, tinand cont de regulile de baza in comunicare: fii sincer in ceea ce exprimi, dar aminteste-ti ca este la fel de important sa asculti. Este important ca amandoi sa exprimati ce simtiti intr-un mediu care sa incurajeze o comunicare sanatoasa.
Fiecare relatie reprezinta o serie continua de suisuri si coborasuri. Este normal sa intervina probleme din cand in cand si sa nu fie totul roz de fiecare data. Fiecare cuplu trece printr-o astfel de faza! Lucrul cel mai important insa este sa rezolvi conflictul. Niciodata nu este usor sa facem aceste lucruri, de multe ori poate parea ciudat si nenatural, insa aceste cateva sfaturi reprezinta un ajutor real pentru o comunicare eficienta si o relatie sanatoasa.