De cate ori nu ai intalnit nefumatori care atunci cand ies din casa si au o intalnire careia ii dau o anumita importanta, fumeaza? Acelasi impact social il are si consumul de alcool, atunci cand se intampla cu moderatie. Din contra, alcoolul consumat in exces are efectul invers decat cel dorit – contribuie la pierderea controlului asupra propriului corp si implicit da impresia de nesiguranta, slabiciune, vulnerabilitate si labilitate.
Consumul nu reprezinta insa doar un obicei social, el este in egala masura o modalitate de a ne relaxa, de a ne elibera de stres si tensiunea acumulata dupa anumite evenimente cu incarcatura deosebita. In definitiv, alcoolul poate ajunge sa devina un refugiu pentru oricine trece prin perioade dificile.
Este insa important sa constientizam faptul ca nu este un substitut real nici pentru o viata mai buna, nici pentru o relatie fericita, nici pentru o viata sociala implinitoare. Cand si cum facem acest lucru?
Constientizeaza ca ai o problema
Ca in cazul oricarui viciu, consumatorii au certitudinea ca se pot lasa oricand si ca trebuie doar sa se decida pentru a face acest lucru, motiv pentru care amana luarea deciziei la nesfarsit. De fapt, acestia nu isi doresc cu adevarat sa renunte, datorita efectului benefic pe termen scurt pe care alcoolul il are asupra organismului. In momentul in care incepi sa devii constient de acest proces si in acelasi timp, incepi sa te resimti din cauza consumului, este indicat sa faci schimbari in viata ta.
Identifica 1-2 motive serioase pentru renuntare
Incearca sa identifici cele mai serioase motive care te determina sa renunti si care vor fi suficient de puternice cat sa te ajute sa continui chiar si atunci cand iti va fi greu sa o faci. Faptul ca nu reusesti sa mai relationezi cu cei din jur, sau o problema medicala aparuta ca urmare a consumului de alcool, ori una preexistenta care nu iti permite sa continui in acest fel. Este important sa stii in fiecare clipa de ce renunti sau de ce reduci drastic consumul.
Fa schimbari in stilul de viata
Doar sa iei decizia, insa sa continui sa petreci timp cu aceiasi oameni toxici, ori izolandu-te, nu este de prea mare ajutor. Incearca sa faci cateva schimbari importante in stilul tau de viata, astfel incat ele sa poata sustine decizia pe care tocmai ai luat-o: petrece mai mult timp facand ce iti place, petrece cat mai mult timp in natura, inconjoara-te de oameni care nu au probleme legate de consumul de alcool, etc.
Nu te gandi prea mult la efortul depus
Daca te vei gandi ca au trecut deja 10 zile si nu ai consumat alcool, asa ca poti sa te abati un pic de la decizia luata, nu vei ajunge rea departe. Tentatia de a cadea din nou este una mare, insa trebuie sa ai in vedere ca este un proces lung si tine doar de tine sa il gestionezi asa cum trebuie. Oricat de mare ar fi efortul pe care trebuie sa il faci, incearca sa te gandesti tot mai la ce a fost si cat mai mult la ceea ce urmeaza sa fie.