Chiar daca te afli intr-o relatie sau esti in cautarea uneia, probabil ai remarcat deja ca totul se schimba in jurul varstei de 30 de ani. Este oarecum ciudat sa realizezi ca iubirea difera atat de mult, dar se simte de fiecare data la fel de bine.
Este normal ca in momentul in care noi ne schimbam, si felul in care iubim sa se schimbe. La 20 de ani apreciezi poate mai mult latura fizica la o persoana, la 30 incepi sa vezi imaginea de ansamblu si sa iei in calcul si alte elemente, precum posibilitatea de evolua in cuplu cat mai mult, etc. Sau, din contra, poti ajunge la concluzia ca relatiile aduc prea multa suferinta, caz in care abordarea ta incepe sa devina ceva mai relaxata pe acest plan.
Cert este ca, indiferent de felul in care te pozitionezi, la 30 de ani ai mai mult control asupra a ceea ce simti sau asupra felului in care actionezi, spre deosebire de cum erai la 20. Ce alte schimbari se mai intampla?
Stii cine esti si ce vrei
Desigur, vor fi intotdeauna situatii in care poate te vei indragosti pana peste cap, caz in care varsta devine mai putin importanta. Sau poate ca vei dezvolta genul de relatii toxice din care nu iti vei dori sa iesi pentru ca se simt bine. Insa, in general, chiar si minimul de experienta acumulat in jurul varstei de 30 de ani, atat in relatii cat si din relationarea cu cei din jur, te ajuta sa ai o perspectiva mai clara asupra a ceea ce vrei si ceea ce esti.
Daca la 20 incercai sa pari ceea ce nu esti, la 30 preferi sa schimbi persoana, nu pe tine. Esti mult mai ok cu tine si in acelasi timp sincer in relatia cu celalalt. Acest lucru este de bun augur, pentru ca nu poti disimula la nesfarsit, iar cine te place ar trebui sa te placa asa cum esti.
Comunici mai mult
Daca la 20 de ani iti trimiteai mesaje non-stop fara sa iti spui mare lucru, la 30 faci acest lucru doar atunci cand este cu adevarat nevoie sa comunici ceva. De asemenea, la 30 de ani, conversatiile au mai mult sens si pot sa fie definitorii in decizia de a ramane sau nu cu o persoana. O comunicare mai buna inseamna o relatie mai sanatoasa, indiferent de cum sau cand se termina ea, iar acest lucru nu poate fi decat benefic pentru ambele persoane.
Oferi si ceri mai mult spatiu
Daca la 20 de ani iti doreai sa petreci fiecare clipa cu partenerul tau, la 30 esti deja suficient de constient ca viata inseamna in egala masura un job, timp cu tine insuti, familie, si alte responsabilitati. Cu cat acceptarea este mai timpurie, cu atat fericirea momentelor petrecute impreuna e mai mare.
Doar maturitatea te poate face sa intelegi si sa accepti aceasta situatie, pentru ca, indiferent de varsta, a te indragosti functioneaza ca un drog. Ai nevoie de el zilnic, insa ratiunea este cea care face diferenta.
Practic, la 30 de ani, ajungi la concluzia ca pentru a avea o relatie fericita, este important ca ambii sa se dezvolte in plan personal si sa fie fericiti si separat.
Renunti mai greu la o relatie
La 30 de ani sunt o serie de factori care te determina sa renunti mai greu la o relatie. Daca deja vorbim despre o relatie de lunga durata, in fata despartirii intervin intrebari precum: Oare chiar o sa gasesc ceva mai bun? La ce bun sa incep din nou cu altcineva? Imi e confortabil asa, chiar daca nu iubesc. De ce sa schimb? Imi e teama ca voi ramane singur, etc.
Chiar daca nu e cea mai sanatoasa abordare, uneori adultii raman in relatii din nevoia de confort si cunoscut. Prea putini au curajul sa o ia de la capat cu altcineva. Este poate neajunsul varstei de 30 de ani, pentru ca, pana la urma, indiferent de forma pe care o ia, dragostea trebuie sa existe pentru ca doi oameni sa poata privi in continuare in aceeasi directie.