Dar cine spune ca este bine pentru noi sa obtinem tot timpul ceea ce vrem atunci cand vrem? Putem sa ne complacem in aceasta situatie sau putem deveni lenesi.
Recompensa de moment este tentanta, iar in aceste timpuri si la varste tinere, usor de obtinut
Avem acces la lucruri rapide - informatie, alimente, tehnologie, divertisment, confort. Nu trebuie sa depunem efort in a ne satisface dorintele. In majoritatea cazurilor, avem acces la bunuri sau servicii care ne dau satisfactii instant, rezolvandu-ne cererile. Ceea ce pierdem insa sunt lectiile si recompensele in cazul in care am intarzia putin satisfactia de la final. Pentru ca atunci cand trebuie sa luptam mai mult pentru a atinge recompensa, simtim ca ne dezvoltam la nivel personal. De asemenea, luam de-a gata sentimentul ca noi tintim spre teluri de durata si tragem beneficii din insusi procesul care trebuie sa ne asigure satisfactie.
Nu trebuie sa ne lipsim de lucrurile bune in viata pentru a mentine o balanta. Este doar o chestiune de constrangere si de grija in plus. Trebuie sa fim constienti de deciziile pe care le luam si sa avem limite.
Recompensa de moment duce catre datorii, dezordine, sanatate precara, neatentie. In timp ce constrangerea si constiinta duc la simplitate, sanatate si miscare, putere de concentrare, reusita, grija si apreciere a tuturor cadourilor de la viata.
Intr-o lume centrata pe lux si tehnologie este usor sa ne indepartam de valorile noastre principale si de la lucrurile cu adevarat importante in viata. Incepem sa consideram prioritati lucruri superficiale: obiecte, bunuri materiale, achizitii si aparente. Anulam nevoia de a sti ce va fi in viitor si posibilele consecinte ale actiunilor noastre. Nu luam in considerare irosirile, pagubele aduse propriei stari de sanatate sau mediului inconjurator, sau orice alte posibile efecte adverse imediate, consecinte ale actiunilor noastre.
A ne lasa in voia satisfactiilor de moment este o gandire ingusta - placerea imediata este pasagera
Dezamagirea noastra privind placerile de scurta durata va mari intensitatea nevoilor noastre data viitoare cand vom cauta implinirea lor. Acest fapt poate duce des la costuri neprevazute si totusi dezastruoase, cum ar fi dependenta. Putem da oricand exemple. Abuzul de anumite alimente, alcool, droguri, tehnologie (internet, jocuri), chiar si placerile aparent nevinovate, cum ar fi shoppingul sau grija fata de corp prin dieta si fitness, toate acestea pot deveni obsesii si pot avea rezultate pe dos, opuse asteptarilor.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa anulam complet oportunitatea de a ne bucura si de aceste lucruri. Trebuie doar sa avem limite si trebuie sa fim atenti la cum si cat ne bucuram de ele.
Este o diferenta intre a ne trai viata si a ne-o irosi. Bineinteles, este mai intelept sa traim clipa si sa profitam de lucrurile care ne fac fericiti, dar e mai important sa avem actiuni sanatoase si un plan de viitor. Avem nevoie de viziune si analiza pentru a ne asigura aceasta balanta.
Motivatia este cheia telurilor pe termen lung. Si pasii mici si desi catre obiective mari
In loc sa zacem in nevoia de a avea satisfactii imediate, ar trebui sa stam in garda si in control. Acest lucru ne va permite sa compunem dorinte pe termen lung pe care sa le putem indeplini, in loc sa cerem stimulare continua pentru a reusi.
Constientizarea nevoilor este o chestiune esentiala. Putem sa tinem o lista si de fiecare data cand avem o nevoie, sa nu cautam sa o implinim pe loc, ci sa o trecem pe aceasta lista ca o nota de "to do". Exemple de astfel de nevoi amanate sunt: verificatul telefonului, rontaiala, cumparaturile inutile.
Nu trebuie sa negam o nevoie, ci doar sa amanam recompensa pe o perioada anume de timp sau sa punem distanta intre noi si obiectul dorintei noastre.
Cheia succesului este sa mentinem constanta puterea constiintei noastre, ceea ce gandim si simtim. Cateodata nici nu simtim cand, in nevoia noastra de a ne satisface o dorinta, devoram o cutie intreaga de inghetata sau bagam milioane de lei la jocurile de noroc. Daca este ceea ce ne dorim sa facem, este in regula, dar sa ne asumam in mod constient decizia. Sa ne asumam responsabilitatea!
Tehnicile se invata, iau timp, dar trebuie sa ne permitem sa invatam din lectii in timp. Daca suntem obisnuiti dintotdeauna cu placeri de moment ca un mod constant de viata, sa nu ne asteptam sa ne schimbam peste noapte. Sa evoluam cu fiecare experienta! Sa ne permitem sa gresim si sa ne straduim sa rezistam mai mult pentru data viitoare.
In final, vom avea si puterea si disciplina sa ne bucuram de moment fara sa cadem in plasa placerilor instant. Vom avea sentimentul ca am realizat lucruri importante, ca suntem capabili sa ne punem la incercare vointa. Aceasta noua aptitudine ne poate da satisfactii mai mari, chiar ne poate salva viata; renuntatul la fumat este doar un exemplu extrem de important.
Investitia in viitor nu mai este la moda. Cu o putere mare de concentrare si cu exercitiu putem invata sa ne planificam pe termen lung si in mod constant, sa reducem din nevoia de gratificare imediata. Putem gasi balanta si, in acelasi timp, sa ne bucuram de bunatatile vietii fara a exagera si fara sa luam decizii cu efecte secundare.