Carbohidratii simpli se deosebesc de cei complecsi datorita compozitiei chimice. Zaharurile simple sunt, asa cum reiese si din denumire, compusi relativ simpli. Atunci cand se combina mai multe tipuri de zaharuri simple, se formeaza un carbohidrat complex.
Toti carbohidratii, fie ca sunt simpli sau complecsi, sunt surse excelente de energie, deoarece corpul ii poate digera cu usurinta si ii transforma in glucoza – principala sursa de energie a corpului, care este depozitata in muschi sau in ficat.
Corpul poate depozita doar o cantitate limitata de carbohidrati, astfel ca este important sa ii inlocuim in mod regulat.
Care este doza zilnica optima de carbohidrati?
Aceasta cifra devine tot mai controversata, asemenea nivelurilor recomandate de grasimi si proteine. In trecut, se recomanda un procent de 45%-75% din totalul caloriilor zilnice, in functie de nivelul de activitate fizica si de starea generala de sanatate. Totusi, consumul ridicat de carbohidrati, in special consumul de carbohidrati simpli, are efecte nocive asupra corpului, contribuind la cresterea nivelurilor de glucoza, insulina si colesterol in sange, dezvoltarea de boli metabolice si a unor forme de cancer.
Toate acestea sunt probleme grave de sanatate, insa efectul carbohidratilor aspra nivelurilor de zahar, insulina si colesterol esteextrem de important pentru femeile aflate la menopauza, deoarece toate aceste niveluri sunt strans legate de nivelurile hormonale.
Pentru beneficii optime, selectati carbohidrati din fiecare grup :cereale, fructe, legume si produse lactate.
Stiati ca?
In medie, o persoana consuma 61 kg de zahar rafinat pe an, ceea ce inseamna aproximativ 600 de calorii zilnic. Aceasta cifra a crescut simtitor de la inceputul secolului XX, atunci cand consumul mediu dezahar anual era de 29 kg. Conform unui studiu realizat de USDA, persoanele care consuma cantitati mari de zahar rafinat primesc mai putin calciu, fibre, folati, vitamina A, C si E, zinc si magneziu, fier si alti nutrienti decat persoanele care consuma mai putin zahar.