In ultima vreme, tot mai multi oameni isi dezvolta propria filozofie cand vine vorba despre mancare: alimente locale, mancare organica, alimente sezoniere, toate sunt intens dezbatute de catre cei care isi propun sa adopte un stil de viata sanatos.
Dintre toate acestea, alimentatia constand predominant din alimente de sezon e poate cea mai usor trecuta cu vederea, din simplul motiv ca nu genereaza la fel de multe pareri contradictorii.
Este normal ca alimentele de sezon sa fie considerate sanatoase, insa, din pacate, acest lucru nu reprezinta un motiv suficient pentru toata lumea.
In cautarea siluetei perfecte si a regimului de viata sanatos, tot mai multi oameni aleg sa se opreasca la supermarket chiar si vara, pentru a cumpara fructe si legume, chiar daca piata este la doi pasi.
De ce? Pentru ca legumele arata mai bine si se strica mai greu, ceea ce reprezinta timp castigat. Inseamna ca n-o sa mai fie cazul sa faca cumparaturi prea curand.
Confortul si comoditatea ne costa din ce in ce mai mult, iar efectele negative se vad imediat asupra starii de sanatate.
De ce este important sa facem un minim de efort pentru a consuma alimente de sezon?
Sunt mai sanatoase
Atunci cand produsele apar in sezon, in conditii normale de crestere, acestea contin o multitudine de nutrienti naturali.
Cercetarile au aratat ca unele culturi pot avea cu pana la de trei ori mai multi nutrienti atunci cand cresc in sezon, in mod natural.
Un produs natural este acela care nu arata perfect, este perisabil si se strica mult mai repede decat cele de import.
Fructele sezoniere si legumele isi pastreaza nutrientii vitali pentru ca nu necesita un transport atat de elaborat.
Este de preferat consumul produselor naturale locale, in detrimentul celor de import, pentru ca orice produs importat este tratat chimic pentru a rezista pe perioade lungi de timp.
Au un gust mai bun
Mancarea de sezon este semnificativ mai gustoasa decat cea din extra-sezon.
Produsele care apuca sa se coaca in mod natural inainte de a fi culese sunt delicioase!
Probabil ti-ai dat seama de acest lucru atunci cand ai incercat sa mananci rosii in februarie, dar nu au avut acelasi gust ca cele din vara, la fel si in cazul caiselor.
Sunt mai ieftine
Produsele care sunt consumate local, la scurt timp dupa ce au fost culese, nu necesita costuri de intretinere sau de transport.
De asemenea, cele mai multe dintre ele sunt intalnite in piata, putand fi achizitionate direct de la producatori, evitand astfel costurile pe care le implica contractarea unui intermediar.
Mai mult, pentru ca sunt produse de sezon, se intampla adesea ca pretul acestora sa scada foarte mult, tocmai pentru ca productia depaseste cererea, iar producatorii prefera sa vanda mai ieftin marfa decat sa ramana cu produsul care se strica.
Exista o varietate de produse pe parcursul intregului an
Exista o gama variata de produse pe care le poti consuma pe intreg parcursul anului, fie ca este primavara (leurda, spanac, stevie, loboda, urzici), vara (rosii, capsuni, cirese), toamna (mere, struguri, varza, ridiche neagra, telina, sfecla rosie, mocrovi), sau iarna (napi).
Raspund nevoilor sezoniere ale organismului
Fie ca este vorba despre fructe sau legume proaspete, ori despre alimente care pot fi fierte si gatite, acestea reprezinta cea mai buna solutie pentru consum in perioada de vara.
Majoritatea sunt usor digerabile si in acelasi timp, pline de vitamine si alte substante esentiale pentru functionarea optima a organismului vara, cand consumul caloric este mare si nevoia de hidratare mai ridicata decat in restul anului.
Care sunt dezavantajele consumului de fructe si legume de import?
Legumele si fructele de import sunt in general lipsite de gust, au consistenta lemnoasa si aspect frumos, fiind de multe ori preferate de catre cumparatori, in detrimentul produselor romanesti.
Majoritatea sunt aduse din tarile mediteraneene si sunt tratate cu pesticide.
In functie de distanta fata de tara de provenienta, acestea sunt tratate cu concentratii mai mari mari sau mai mici de produse chimice, provocand efecte negative asupra organismului, la nivelul ficatului, a rinichilor sau a sistemului nervos central.
Conform specialistilor in nutritie, unele dintre cele mai contaminate sunt telina, piersicile, capsunile, merele, nectarinele sau ardeiul gras, la polul opus aflandu-se ceapa, porumbul, mango, mazarea, kiwi sau vinetele.
Pentru a evita eventualele efecte nedorite, se recomanda consumul cu precautie si spalarea adecvata inainte de a fi consumate.
Alti specialisti recomanda spalarea acestora intr-o solutie care contine apa, otet de mere si apa oxigenata.