1. Ceai si lapte
Conform nutritionistei Alissa Rumsey, purtatorul de cuvant al Academiei americane de Nutritie si Dietetica, „ceaiul negru este bogat in antioxidanti care ajuta la reducerea inflamatiei ce cauzeaza multe boli cronice, inclusiv boli de inima si diabet”. Cu toate acestea, punerea chiar si a unei cantitati mici de lapte (de vaca sau de soia) in ceaiul negru, duce la anularea acestor beneficii: „proteinele din lapte se leaga de antioxidantii din ceai si impiedica absorbtia acestora in organism”, a explicat ea.
In plus, in acest caz, laptele nici macar nu asigura o crestere a calciului din organism. „Cofeina din ceai poate reduce absorbtia de calciu”, a specificat nutritionista Rachel Meltzer Warren, autoarea cartii Ghidul fetei inteligente care vrea sa devina vegetariana. „Daca intr-adevar doriti sa adaugati ceva bun in ceasca de ceai, stoarceti niste lamaie. Acest lucru va duce la cresterea cantitatii de antioxidanti pe care organismul vostru o poate absorbi”.
2. Paine alba si gem
„Carbohidratii simpli cresc cel mai mult nivelul zaharului din sange”, declara Liz Weinandy, profesor in Sanatate Publica si dietetician la Universitatea Wexner Medical Center, din statul Ohio. Combina doua sau mai multe alimente – ca de exemplu paine alba cu gem sau Coca Cola cu cartofi prajiti – si te-ai ales cu o reteta dezastru. „Nivelul zaharului din sange creste foarte repede, iar organismul tau trebuie sa depuna eforturi mari pentru a-l reduce, prin eliberarea insulinei din pancreas”, explica Weinandy. Odata ce aceasta scadere inevitabila se produce, energia si starea ta de spirit pot avea de suferit, oboseala si irascibilitatea facandu-si simtite prezenta.
„Pe termen lung, acest proces poate provoca eventual slabirea pancreasului, ducand la insulinorezistenta si diabet”, adauga Weinandy. O idee mai inteligenta ar fi sa inlocuiti consumul acestor carbohidrati rafinati cu cereale integrale bogate in fibre, care vor ajuta digestia si vor impiedica fluctuatia nivelului de zahar din sange.
3. Salata si sosuri fara grasime
„Cand eviti sa adaugi grasime in salata, impiedici absorbtia de substante nutritive in organism”, spune Meltzer Warren. De fapt, un studiu din Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca subtantele care contin caroten – pigmenti de plante care reduc riscul de cancer, boli cardiovasculare si degenerarea petei galbene de pe retina – sunt imediat absorbite atunci cand sunt combinate cu sosuri bogate in grasimi, spre deosebire de cele cu un continut scazut de grasimi sau fara. Insa nu este nevoie sa turnati o cantitate mare de sos cremos peste salata pentru a profita de aceste beneficii – putin ulei de masline si otet peste salata de legume verzi este de ajuns.
4. Alcool si cofeina
Cu totii stim povestea: bei vin la cina, dupa cateva pahare incepi sa casti si dintr-o data te trezesti savurand un cappuccino dupa masa. O idee proasta. De ce? Deoarece cresterea nivelului de energie determinata de cofeina poate ascunde o intoxicatie, asa ca subapreciezi cat de mult ai baut. Acelasi lucru este valabil si pentru amestecarea directa a cofeinei cu alcoolul (ca de exemplu vodca cu Red Bull sau cafea cu lichior). In urma cercetarii facute la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Wake Forest s-a constatat faptul ca oamenii care amesteca cofeina cu alcoolul sunt mai predispusi accidentelor decat cei care evita consumul acestei combinatii.
5. Linte si vin rosu
Vinul rosu contine niste compusi numiti taninuri. Cand acesti compusi se amesteca cu legume bogate in fier, precum lintea sau boabele de soia, acestia impiedica capacitatea organismului de a absorbi mineralele. Aceasta problema este des intalnita la vegani si vegetarieni, explica Rumsey. „Fierul din legume este oricum mai greu de absorbit decat cel din carne”, spune ea. „Adaugati taninuri la acest amestec, iar organismului vostru ii va fi si mai greu sa absoarba fierul de care aveti nevoie”.
6. Burgeri si bere
Cand consumati alcool cu alimente bogate in grasimi, „ambele sunt procesate de catre ficat, organismul vostru reactionand in primul rand la alcool, din moment ce-l considera o toxina”, explica Rumsey. Astfel, grasimile sunt absorbite in sange, iar apoi depozitate in tesutul adipos. Pe deasupra, te vei simti destul de neplacut dupa aceea. „Grasimea impiedica digerarea rapida a mancarii, acesta fiind motivul pentru care, dupa o masa bogata in alimente grase, te vei simti plin si balonat mult timp dupa ce ai terminat de mancat”, spune Rumsey.
Comentarii