5 cauze pentru ingalbenirea dintilor si ce poti face

de la 31 Dec. 2021
5 cauze pentru ingalbenirea dintilor si ce poti face Un zambet impecabil inseamna mai mult decat sanatate orala desavarsita: inseamna incredere in tine. De cate ori nu ai evitat sa zambesti "cu dinti" pentru ca nu iti prea placea ce vedeai in oglinda? Din fericire, aceasta suprimare a emotiilor din cauza neincrederii poate fi domolita - trebuie doar sa inveti sa ai grija de dintii tai.

Pare usor, dar sa nu cazi in capcana: nu este. Pentru ca zambetul impecabil nu tine doar de ingrijirea orala, ci de schimbarea arsenalului de obiceiuri generale, astfel incat sa inveti sa traiesti mai sanatos. Printre cauzele de "nemultumire" in ce priveste dantura se numara lipsa dintilor, dintii ciobiti si cei ingalbeniti. Astazi vorbim, alaturi de dr. stomatolog Alexandra Mircea, despre ingalbenirea dintilor - mai exact, despre 5 cauze care iti fac dintii sa-si piarda albul natural si ce poti face.

 

Fumatul si mestecatul de tutun

 

Aceste obiceiuri nu sunt doar extrem de daunatoare pentru dintii tai, insa iti afecteaza intreaga stare de sanatate. Tutunul afecteaza tesutul gingival si slabeste smaltul - asta cauzeaza ingalbenirea dintilor.

 

Aceste pete nu pot fi indepartate la periajul obisnuit - si nici cea mai buna pasta de dinti nu le va elimina -, insa poti scapa de petele cauzate de fumat prin albire dentara. Totusi, ca sa pastrezi rezultatul albirii cat mai mult timp, este vital sa renunti complet la fumat dupa aceasta procedura; altminteri, nu vei face decat sa irosesti bani.

 

Sucurile acidulate

Inainte de a bea (si astazi) o sticla de suc acidulat, gandeste-te la asta: indiferent de ce suc bei, in compozitia sa sunt peste 10 linguri pline de zahar, asta fiind mai mult decat doza zilnic recomandata de zahar. Si, din pacate, nu doar zaharul iti afecteaza albul perlat al dintilor, ci si acidul citric si fosforic, care slabesc smaltul dentar, facandu-l mult mai vulnerabil la ingalbenire.

 

Dulciurile

Alimentele cu un continut de zahar ridicat - in combinatie cu colorantul alimentar si esentele / aromele - sunt un contribuitor major in ce priveste discolorarea dintilor. Dulciurile tari si lipicioase - bomboanele, caramelele - sunt si mai periculoase: nu doar ca ingalbenesc dintii, insa textura lor face posibila ciobirea dentara.

 

Consumul in exces de dulciuri iti ingalbeneste dintii si conduce la formarea cariilor - iar de aici pana la a te interesa de un tratament abces dentar nu mai e cale lunga, intrucat, dupa cum bine stim, majoritatea afectiunilor orale sunt corelate intre ele. Nu iti spune nimeni sa elimini complet bomboanele - insa alege sa limitezi consumul si sa cauti, eventual, bomboanele fara zahar adaugat sau cu un adaos mai mic de zahar.

 

Ceaiul negru, cafeaua si vinul rosu

Daca te intrebi "oare bautura aceasta imi pateaza dintii?", foloseste urmatoarea analogie: daca o bautura iti poate pata tricoul, cu siguranta iti poate pata si dintii. Bauturile inchise la culoare ingalbenesc dintii, pentru ca lasa reziduuri care se lipesc de suprafata dentara si, care, in timp, nu pot fi indepartate prin periaj.

 

Nu trebuie sa elimini complet consumul bauturilor favorite, insa limiteaza-l sau cauta solutii: poti bea cafeaua si ceaiul cu un pai, de exemplu, pentru ca bautura sa nu intre efectiv in contact cu dintii tai. Iar dupa ce consumi oricare dintre aceste bauturi, nu uita sa iti clatesti gura cu apa, pentru a elimina o parte din substantele colorante.

 

Igiena orala precara

 

Nu conteaza daca stai departe de bauturile colorante si nu consumi zahar, daca nu ai o igiena orala potrivita - igiena orala impacteaza enorm nu doar sanatatea dintilor si gingiilor noastre, insa si aspectul lor: periaza-ti dintii zilnic, de doua ori pe zi, cu miscari blande. Periuta trebuie tinuta in unghi de 45 de grade, iar miscarile trebuie sa fie dinspre gingie spre dinte - nu stanga-dreapta. Un periaj eficient trebuie obligatoriu insotit de ata dentara si apa de gura.

 

Felul in care arata zambetul nostru ne influenteaza nu doar sanatatea, ci si starea de bine: suntem mai increzatori in noi atunci cand ne place cum zambim. Si zambim mai des, deci interactionam mai bine: in relatie, in familie, la job. Din fericire, stomatologia moderna vine cu solutii de cosmetica astfel incat poti obtine zambetul stralucitor la care ravnesti - e suficient sa iti doresti.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016