In acest articol vom discuta despre 10 factori de risc pentru cancerul gastric:
1. Genul
Cancerul gastric este mai frecvent la barbati decat la femei.
2. Varsta
Exista o crestere accentuata a ratelor de cancer la stomac la persoanele de peste 50 de ani. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de stomac au o varsta cuprinsa intre 60 si 80 de ani.
3. Zona geografica
La nivel mondial, cancerul de stomac este mai frecvent in Japonia, China, Europa de Sud si de Est, America Centrala si de Sud. Aceasta boala este mai putin frecventa in Africa de Nord si de Vest, Asia Centrala de Sud si America de Nord.
4. Infectia cu Helicobacter Pylori
Infectia cu bacteria Helicobacter Pylori pare a fi o cauza majora a cancerului de stomac, in special a cancerului ce intereseaza partea inferioara (distala) a stomacului. Infectia pe termen lung a stomacului cu acest germene poate duce la inflamatie (numita gastrita atrofica cronica) si la modificarile precanceroase ale stomacului.Infectia cu Helicobacter Pylori este, de asemenea, legata de anumite tipuri de limfom ale stomacului. Chiar si asa, majoritatea oamenilor care poarta acest germene in stomacul lor nu dezvolta niciodata cancer.
5. Limfomul stomacal
Persoanele care au prezentat un anumit tip de limfom al stomacului cunoscut sub numele de limfom al tesutului limfatic asociat mucoaselor (MALT) au un risc crescut de a dezvolta adenocarcinom gastric. Motivul poate fi faptul ca persoanele cu limfom MALT asociaza adesea si infectie cu Helicobacter Pylori.
6. Cura de slabire
Un risc crescut de aparitie a cancerului de stomac este observat la persoanele ce adopta diete care contin cantitati mari de alimente afumate, peste sarat si legume murate. Nitratii si nitritii sunt substante care se gasesc frecvent in carnea tratata. Acestea pot fi transformate de anumite bacterii, cum ar fi Helicobacter Pylori, in compusi care s-au dovedit a cauza cancer de stomac.
Pe de alta parte, consumarea multor fructe si legume proaspete pare sa diminueze riscul de aparitie a cancerului de stomac.
7. Fumatul
Creste de doua ori riscul de cancer la stomac, in special pentru cancerele din partea superioara a stomacului, in apropierea esofagului.
8. Supraponderalitatea sau obezitatea
Cele doua conditii reprezinta o posibila cauza a cancerelor gastrice (mai ales a celor care afecteaza partea superioara a stomacului, cea mai apropiata de esofag), dar forta acestei legaturi nu este inca clara.
9. Interventiile chirurgicale la nivelul stomacului
Cancerul gastric are mai multe sanse de a se dezvolta la persoanele carora li s-a excizat o parte din stomac pentru a trata boli non-canceroase, cum ar fi ulcerele sau obezitate (operatia de micsorare a stomacului).
Acest lucru se poate datora faptului ca stomacul operat produce mai putin acid, ceea ce permite dezvoltarea unui numar mai mare de bacterii producatoare de nitriti. Refluxul (reactivarea) bilei din intestinul subtire in stomac dupa operatie ar putea, de asemenea, sa contribuie la cresterea riscului. Aceste tipuri de cancer se dezvolta de obicei la mai multi ani dupa operatie.
10. Grupa sanguina
Cand vorbim de grupa de sange vorbim de fapt despre faptul ca celulele rosii ale fiecarui individprezinta pe suprafata o structura care o incadreaza in una dintre cele patru grupe Din motive necunoscute, persoanele cu grupa A de sange au un risc mai mare de a dezvolta cancer gastric.