Cum iti protejezi musculatura de durere

de la 13 Apr. 2021
Cum iti protejezi musculatura de durere Daca traiesti cu dureri reumatice, atunci probabil stii deja ca schimbarea vremii sau timpul indelungat petrecut intr-o singura pozitie iti pot intensifica problemele.
Tags: reumatismacupuncturamusculaturaafectiunisanatatenutrientiexercitii fizice

Ce este reumatismul, care sunt cauzele, si, mai ales, ce remedii pentru reumatism poti folosi pentru a proteja musculatura de aceste schimbari, afli in randurile de mai jos.

Reumatismul - cauze si simptome

Artrita reumatoida, cunoscuta si ca reumatism, este o boala cronica care iti afecteaza articulatiile, muschii, precum si alte parti ale corpului. Aceste tulburari musculo-scheletice sunt asociate cu peste 200 de afectiuni care iti pot ataca una sau mai multe structuri precum ligamente, tendoane, muschi sau oase.

In cele mai multe cazuri, afectiunile reumatice sunt cauzate de uzura cartilajului articular, inflamarea articulatiei sau decalcifierea osoasa si afecteaza aproximativ 1.7 miliarde de persoane la nivel global. In unele situatii, durerea reumatica poate sa fie cauzata de boli ale articulatiei sau ale structurilor din jurul acesteia.

Persoanele care sufera de reumatism se confrunta destul de frecvent cu slabiciune musculara, resimtita la nivelul gatului, al spatelui, picioarelor si mainilor. Durerile musculare sunt cauzate de stres, tensiune sau activitate fizica.

Studiile au demonstrat ca reumatismul afecteaza prima data articulatiile, iar apoi te poti confrunta si cu alte simptome similare bolilor autoimune, care includ:

  • durere in maini, degete, umeri sau genunchi;
  • rigiditate, umflare si sensibilitate la nivelul articulatiilor si muschilor;
  • roseata si caldura in muschi;
  • lipsa mobilitatii in articulatii si muschi.

 

Chiar daca aceste semne apar si dispar, este important sa nu le ignori. Odata ce cunosti semnele timpurii ale reumatismului, iti poti trata si controla mai bine afectiunea, folosind unele dintre cele mai eficiente remedii pentru durerile reumatice, prezentate mai jos.

Inainte de a ajunge la tratamente, iata cativa factori de risc care pot determina aparitia reumatismului:

 

  • Varsta - reumatismul te poate afecta la orice varsta, dar este mai frecvent intre 40 si 60 de ani
  • Factorul genetic - daca cineva din familie are reumatism, este cel mai probabil sa “mostenesti” gena si sa dezvolti si tu in timp aceasta afectiune
  • Mediul inconjurator - aceasta se aplica daca locuiesti intr-un mediu nefavorabil si sunt prezente substante chimice toxice in zona sau eventuale surse de infectie;
  • Obezitatea - in cazul in care esti o persoana supraponderala, riscul de a dezvolta o forma de artrita este unul crescut, mai ales daca ai sub 55 de ani;
  • Fumatul - daca gena ta este predispusa afectiunilor reumatice, atunci trebuie sa stii ca fumatul poate agrava boala.

Daca imaginea pe care o aveai in minte atunci cand discutai de reumatism includea un adult trecut de prima tinerete, care folosea un unguent pentru durerile musculare si articulare, acum ai aflat ca artrita poate afecta persoanele de orice varsta, inclusiv copiii.

Cum se diagnosticheaza reumatismul

Cu toate ca durerea articulara si musculara este comuna tuturor formelor de artrita, multe dintre aceste boli utilizeaza mecanisme fiziologice destul de diferite. De exemplu, osteoartrita implica degenerarea mucoasei articulatiilor, in timp ce artrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca tesutul articulatiilor.

Spuneam mai sus ca simptomele care apar pot fi similare cu alte boli autoimune, fapt care face dificila diagnosticarea afectiunilor reumatice. Prin urmare, daca te confrunti cu astfel de probleme, e recomandat sa discuti cu un doctor, care iti va examina articulatiile si va analiza istoricul medical, identificand exact cauza si tratamentul.

Totodata, pentru o investigare amanuntita privind sanatatea muschilor si articulatiilor, medicul poate solicita anumite investigatii, precum:

  • analize de sange pentru a verifica nivelurile de enzime, hormoni si electroliti, precum si infectiile;
  • efectuarea testelor imagistice (ultrasunete, raze X sau RMN), pentru a observa daca s-au produs leziuni articulare sau musculare;
  • electromiografie pentru masurarea activitatii electrice a nervilor si a muschilor;
  • biopsie musculara pentru cautarea modificarilor de tesut muscular care pot indica boli neuromusculare.

 

Remedii eficiente pentru durerile cauzate de reumatism

Dupa ce discuti cu medicul si primesti diagnosticul corespunzator, cu siguranta vei avea de urmat un tratament pe termen mediu sau lung. Daca vrei sa il completezi cu solutii eficiente, ai la indemana cateva remedii complementare tratamentului de baza.

De altfel, in ultimii ani, schemele de tratament au avansat si au dus la imbunatatirea continua a rezultatelor si a calitatii vietii pentru persoanele care sufera de artrita. Iata cateva modalitati utile de a limita simptomele:

Selecteaza alimente bogate in nutrienti si Omega 3

Corpul uman are nevoie de substante nutritive care sa-l ajute sa mentina o greutate potrivita si sa actioneze in favoarea sanatatii tale. Acest lucru este foarte important deoarece excesul de greutate creste presiunea asupra articulatiilor si poate face ca anumite medicamente sa nu-si mai faca efectul.

Studiile arata ca o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe si legume, cereale integrale si grasimi sanatoase (peste bogat in grasimi, nuci si alune, ulei de masline), este o alegere buna pentru persoanele care sufera de reumatism.

Ia analgezice pentru calmarea durerii

Exista multe tipuri de medicamente pentru tinerea sub control a durerilor reumatice. Unele dintre aceste medicamente ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, in timp ce altele contribuie la reducerea daunelor pe care artrita le-a produs articulatiilor si muschilor.

Daca nu reusesti sa programezi un consult la medic si ai nevoie urgent de o solutie care sa te ajute sa reduci durerea si inflamatia, poti cumpara si fara prescriptie medicala medicamente care contin paracetamol, aspirina sau ibuprofen, si anume:

  • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
  • tablete sau crema pentru dureri musculare si articulare pe baza de corticosteroizi sau acetaminofen.

 

Tratamentele medicamentoase pot fi modificate din cand in cand. Acest lucru se intampla in general atunci cand starea ti se agraveaza sau simptomele sunt foarte deranjante si nu se reduc in intensitate.

Alege tratamente homeopatice pentru relaxarea muschilor

In afara de a incerca remedii naturale pentru calmarea durerilor articulare, dar si pentru a imbunatati functiile comune ale oaselor, ia in considerare una dintre metodele de mai jos prin care poti detensiona muschii:

 

Acupunctura

Cunoscuta ca o forma traditionala a medicinei chineze, acupunctura este una dintre cele mai vechi remedii naturale pentru durere. Scopul acestei tehnici este de a corecta dezechilibrele de energie din corp si ajuta la durerile cronice, in special la durerile de spate si osteoartrita.

Electromiografie

Aceasta metoda implica ajutorul unui terapeut si a unui monitor prin care se inregistreaza senzorii trimisi de corpul tau, astfel incat sa poti observa si invata cum sa controlezi ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Masajul

Aceasta abordare dateaza de mii de ani si printr-o varietate de tehnici si instrumente, uleiuri, caldura si gheata, odihna si multe altele, reuseste sa calmeze durerea din anumite zone.

Terapia prin masaj are ca scop eliminarea toxinelor din organism si relaxarea grupelor musculare foarte tensionate, astfel incat sa ajute corpul sa se regenereze in cel mai scurt timp.

Exercitiile fizice

Poate nu iti vine sa te misti, dar este bine atat pentru corpul tau, cat si pentru mintea ta. Inainte de a incepe orice exercitiu, vorbeste cu medicul tau sau cu un kinetoterapeut pentru a te ajuta cu crearea unui program potrivit pentru tine, care poate sa cuprinda:

  • aerobic, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, pentru a pune inima in miscare;
  • antrenament de forta pentru a mentine muschii puternici din jurul articulatiilor;
  • exercitii de miscare pentru a ajuta articulatiile sa se miste cum trebuie;
  • exercitii de echilibru pentru a te ajuta sa eviti ciocnirile si cazaturile.

 

In cazul in care iti petreci mult timp la birou, ai grija ca biroul si scaunul sa fie aranjate astfel incat articulatiile sa fie mai putin tensionate. Scopul este de a organiza lucrurile in asa fel incat mobilierul sa-ti sustina corpul intr-o pozitie relaxata si neutra.

Daca activitatea fizica iti cauzeaza dureri articulare si musculare, schimba modul in care faci sport, pentru a nu afecta articulatiile. Nu e recomandat sa renunti definitiv la miscare, pentru ca risti sa provoci rigiditatea articulatiilor, doar sa discuti cu un specialist, precum un antrenor personal sau un kinetoterapeut, pentru a gasi o cale de mijloc.

Acum, exista posibilitatea de a comanda online tratamentul necesar pentru tine sau cineva drag (inclusiv medicamente cu reteta) de oriunde te-ai afla. Farmacia germana online Eumed iti recomanda produse de calitate, care se livreaza pe teritoriul Romaniei in termen de 1-7 zile lucratoare, direct la adresa dorita. Intra pe site si alege-ti medicamentele de care ai nevoie, pentru a te bucura din nou de viata, fara durere.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016