Calitatea vederii scade dupa varsta de 40 de ani, insa nu doar trecerea timpului, ci si unele greseli pe care le facem au aceasta consecinta: lucram fara pauza, nu dormim suficient, nu facem miscare si nu avem o alimentatie care sa sprijine sanatatea ochilor.
Scaderea vederii este normala dupa o anumita varsta. Prezbiopia, de pilda, un defect care face ca ochiul sa nu mai poata vedea clar obiectele aflate in apropiere, este intalnita la majoritatea persoanelor, dupa varsta de 45 de ani. Se corecteaza cu ajutorul ochelarilor pentru vederea de aproape sau al lentilelor de contact, dar si prin interventia chirurgicala cu laser, care nu poate reda insa vederea intr-o stare perfecta, daca pacientul sufera si de miopie.
Odata cu inaintarea in varsta, apar si alte probleme, unele usoare (scaderea vederii de noapte, sindromul ochiului uscat), altele serioase (glaucomul, cataracta si alte afectiuni despre care vom vorbi in cele ce urmeaza).
1. Sindromul ochiului uscat apare pentru ca ochiul nu produce suficiente lacrimi. Procesul de imbatranire poate fi una dintre cauze, dar afectiunea poate fi declansata si de diversi factori de mediu (aerul uscat, praful), de purtarea lentilor de contact si utilizarea anumitor medicamente.
Se manifesta printr-o senzatie permanenta de uscaciune la nivelul ochilor, insotita de arsuri, intepaturi, mancarime si oboseala oculara. Nu exista un tratament care sa vindece, dar simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul lacrimilor artificiale.
2. Glaucomul este o afectiune adesea mostenita, care provoaca atrofierea nervului optic, ca urmare a unei tensiuni crescute in interiorul ochiului. Boala evolueaza in timp, si, daca nu este tinuta sub control, poate duce la pierderea vederii. Cea mai intalnita forma de glaucom se manifesta treptat, primele semne aparand atunci cand boala se afla deja intr-un stadiu avansat. Principalii factori de risc sunt varsta, tensiunea intraoculara mare, antecedentele in familie, existenta unor afectiuni precum diabetul. Informatii complete despre glaucom (cauze, simptome si tratament), gasesti in acest articol.
3. Degenerescenta maculara este o alta afectiune oculara asociata cu inaintarea in varsta (apare dupa varsta de 65 de ani), dar printre factorii de risc se numara si istoricul familial al acestei boli, rasa (exista o predispozitie printre persoanele caucaziene), dieta bogata in grasimi si fumatul.
Degenerescenta maculara provoaca pierderea vederii centrale, treptat (degenerescenta maculara nonexudativa) sau rapid (degenerescenta maculara exudativa). Nu exista un tratament care sa vindece boala, insa degenerescenta maculara exudativa, care este forma severa, poate fi oprita din evolutie prin diferite interventii chirurgicale.
Sursa foto: Shutterstock.com