Cu totii ne dorim sa avem un par sanatos. Dar ce dieta este necesara pentru o stralucire naturala, intarirea firului de par si imbogatirea firelor capilare? Studiile in domeniu sugereaza ca anumite minerale si vitamine sunt responsabile de sanatatea parului.
Proteine
Lipsa proteinelor din organism duce la caderea parului. Firul de par devine subtire iar radacinile sunt slabe, in acest fel sanatatea capilara fiind afectata. Pentru un fir de par sanatos si rezistent, este necesara o dieta care sa contina carne de pui, curcan, peste, produse lactate si oua. O dieta vegetariana bogata in proteine presupune consumul de legume, nuci si alune.
Fier
Fierul este o minerala importanta pentru sanatatea foliculelor de par si a radacinilor. Produsele de origine animala precum carnea rosie, de pui si peste sunt o sursa veritabila de fier. Lipsa acestei minerale poate duce la anemie. Astfel, vegetarienii pot opta pentru o dieta bogata in linte, spanac, brocoli, kale si salata verde.
Vitamina C
Aceasta vitamina este necesara pentru o buna asimilare a fierului din alimente. Brocoli, fructul de kiwi, portocalele, papaya, capsunile si cartofii dulci sunt o sursa bogata in vitamina C. Aceasta vitamina ajuta la producerea colagenului in organism, acesta fiind responsabil cu intarirea radacinilor firului de par.
Omega-3
Acizii grasi Omega-3 reprezinta grasimile pe care organismul nostru nu le poate produce, asadar trebuie asimilate printr-o dieta adecvata. Produsele cele mai bogate in Omega-3 sunt somonul, heringul, macroul, avocado, semintele de dovleac si nucile. O dieta bazata pe consumul acestor produse alimentare asigura o buna hidratare a pielii si a firelor de par.
Vitamina A
Sebumul este o substanta uleioasa creata de glandele situate la nivelul scalpului. Sebumul este secretat cu ajutorul vitaminei A si ajuta la mentinerea hidratarii pielii scalpale. In lipsa acestuia, parul devine uscat, iar pielea poate fi iritata si poate genera o senzatie de disconfort. Legumele de o culoare galbena sau portocalie sunt recomandate pentru mentinerea sanatatii parului si a pielii, deoarece sunt in mod natural bogate in beta-caroteni ce produc vitamina A. Asemenea legume sunt morcovii, cartofii dulci si dovlecii.
Zinc si Selenium
Pentru prevenirea matretii si a caderii de par, se recomanda o dieta bogata in zinc si selenium. Cerealele integrale, impreuna cu carnea de vita, si ouale sunt o sursa bogata de zinc si selenium.
Vitamina E
Soarele poate avea efecte negative asupra parului si a pielii, asadar asigurati-va ca aveti o dieta bogata in Vitamina E. Aceasta vitamina asigura o protectie naturala impotriva razelor soarelui si poate fi asigurata printr-o alimentatie bogata in nuci si alune.
Biotina
Este vitamina B care are proprietatea de a fi solubila in apa. O cantitate prea mica de biotina poate cauza caderea si ruperea parului. Alimentele bogate in aceasta vitamina sunt granele, ficatul de orice provenienta animala, albusul de ou, faina de soia si drojdia.
Reteta naturala pentru masca de par
Va puteti crea propria masca de par printr-o reteta naturala care poate imbunatati starea parului dumneavostra sau o poate mentine. Este necesar un albus de ou batut spuma in care se amesteca un avocado pisat marunt si o lingura de miere. Se maseaza pe pielea capului atunci cand parul este ud si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute, apoi se clateste bine. Se recomanda aplicarea tratamentului la un interval de 2 saptamani.