Daca ai mai mult de un copil, stii deja ca rivalitatea dintre frati poate fi o problema stresanta. Aceasta poate aparea la varste diferite. Uneori dupa nasterea celui de-al doilea copil, atunci cand primul cunoaste ce inseamna gelozia.
In alte situatii, poate aparea mai tarziu si este alimentata de o serie de factori. Pentru parinti nu este deloc usor sa gestioneze situatia si este nevoie de efortul ambilor pentru a schimba lucrurile in bine. Cu toate acestea, schimbarile sunt posibile, astfel ca merita din plin efortul. Iata cateva sfaturi ce pot fi utile:
Trateaza-ti copiii ca pe niste entitati individuale
Copiii nu au nevoie sa fie tratati egal, ci sa fie tratati individual, conform propriilor nevoi si propriului fel de a fi. Rivalitatea incepe adesea din aceasta cauza, nu pentru ca unul ar primi mai multa atentia si altul mai putin, ci pentru ca fiecare copil are o serie de nevoi caruia parintii trebuie sa stie sa le raspunda. Cu toate acestea, vor exista mereu situatii in care se vor simti neglijati in favoarea celuilalt.
Explica-le atunci cand li se pare ca sunt dezavantajati
Explica-le copiilor ca fie ca sunt mai mici sau mai mari, au diferite responsabilitati si privilegii conform varstei lor. Asigura-te ca ii acorzi fiecaruia in parte timp in mod individual, in fiecare zi. Chiar si numai 10 minute zilnic, in care i te dedici exclusiv, pot face o mare diferenta.
Incurajeaza cooperarea, nu competita
Parintii isi pot influenta pozitiv copiii invatandu-i faptul ca nu trebuie sa fie intr-o competitie permanenta. Invata-i ce inseamna cooperarea, planuiti activitati de familie care sa fie amuzante si creative pentru toata lumea. Experientele pozitive impreuna au un impact sigur asupra copiiilor. Nu poti sta suparat o vacanta intreaga, atunci cand experimentezi o activitate de familie atat de reusita.
Ofera-le spatiu
Asigura-te ca cei mici au propriul spatiu si timp de care se pot bucura de fiecare data cand simt nevoia. Este important ca fiecare sa aiba propria camera in care sa se poata retrage. De cele mai multe ori, copiii au personalitati diferite si au implicit nevoie de conditii adaptate propriilor necesitati.
Incurajeaza-le si sustine-le pasiunile
Un copil fericit este un copil care face ceea ce ii place, mai ales atunci cand are o pasiune precum muzica, sportul sau desenul. Aceste pasiuni pot fi cultivate si este important atunci cand nevoia apare, sa o poti satisface. Este putin probabil sa existe rivalitati intre frati atunci cand ambii sunt sustinuti sa faca ceea ce le place si au satisfactia respectarii propriilor decizii.