Timiditatea poate influenta dezvoltarea sociala si restrictiona procesul de invatare a copiilor atunci cand acestia isi inhiba prea multe reactii.
Adesea copilul timid este constrans emotional si predispus a deveni anxios sau foarte retras. Acest copil prefera sa urmareasca dintr-un colt ceea ce se intampla in jur, fara a se implica in activitati sportive sau jocuri si evitand sa interactioneze cu persoane noi. Totusi, majoritatea copiilor se incadreaza in limitele normale ale timiditatii, efectele fiind resimtite doar ocazional in timp ce cazurile izolate de timiditate extrema pot afecta grav viata copilului si dezvoltarea ulterioara ca adult deoarece isi autolimiteaza experientele traite.
In functie de felul in care copilul tau reactioneaza si de gradul de timiditate, aceasta poate avea atat efecte negative, cat si pozitive. Printre efectele negative ale timiditatii in cazul copiilor se numara posibilitatea redusa de a fi activ social sau de a se apropia de noi persoane, numarul redus de activitati distractive si de destindere, dar si al orelor de sport si activitatilor de grup precum dansul, teatrul sau muzica. De asemenea, copiii timizi se pot confrunta cu sentimentul de singuratate, stima scazuta de sine, anxietate, frica de a fi judecati, ceea ce ii face sa evite atingerea potentialului maxim si sa dezvolte semne fizice stanjenitoare cum ar fi roseata, balbaiala si tremurul.
Insa, timiditatea in cazul copiilor are si aspecte pozitive, acestia obtinand, de regula, rezultate bune la scoala, acordand o atentie sporita celor din jur fiind amabili si ascultatori si ferindu-se de necazuri si accidentari.
Important de stiut este faptul ca parintii isi pot ajuta copii sa depaseasca timiditatea usoara si tracurile de moment incuranjandu-i, scotandu-le in evidenta calitatile si alimentandu-le increderea in ei insusi. In timp ce pentru cazurile de timiditate severa observate la copii se recomanda ajutorul si indrumarea unui specialist. Daca intelegi cu adevarat ce inseamna timiditatea poti incepe sa iei masurile necesare chiar in cadrul familial astfel incat aceasta sa devina un ajutor si un avantaj pentru copilult tau si nu un handicap.
Afla din randurile urmatoare cum iti poti ajuta copilul sa depasesca aceasta etapa si ce ai de facut.
Nu iti eticheta copilul ca fiind timid
Ca parinte iti influentezi mai mult decat crezi copilul, iar el are tendinta de a internaliza eticheta sau apelativul folosit de tine pana acolo unde il va folosi ca scuza pentru a evita situatiile incomfortabile sau chiar isi va contura intreaga existenta in jurul acestui apelativ. De asemenea, nu permite nici persoanelor din jur sa iti eticheteze sau judece copilul.
Nu arata dezaprobare sau jena
Chiar si cea mai mica observatie sau critica exprimata de tine il vor face pe copilul timid sa creada ca are un defect de caracter, facandu-l sa se retraga mai mult si sa se exprime mai putin. Te sfatuiesc sa incetezi a mai compara comportamentul lui cu cel al altor copii.
Ajuta-l sa sparga gheata
Daca iti observi copilul tanjind la un grup de copii fara a indraznii sa intre in vorba cu ei, ofera-i un mic imbold si cateva sugestii sau fraze introductive. De asemenea, iti poti chiar insotii copilul si ajuta sa se integreze in grup, urmand sa faci cativa pasi in spate imediat ce incepe a se simti comfortabil.
Lasa-l sa isi selecteze prietenii
Nu iti forta copilul sa socializeze cu toate grupurile de copii din scoala sau parc, dar incurajeaza-l sa interactioneze cu persoanele care ii plac, pe care le admira sau cu copii mai mici cu un an sau doi fata de el. Interactiunea cu o singura persoana ii poate oferi sentimentul de siguranta, facandu-l sa se simta mult mai comfortabil si liber in a incepe un joc nou sau o conversatie.
Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca despre timiditate
In general, la varste fragede, copilul isi percepe parintele ca fiind perfect, reprezentand un adevarat model comportamental pentru el. Motiv pentru care te sfatuiesc sa ii impartasesti copilului tau momente in care ai fost timid sau situatii in care te-ai rusinat si cum ai trecut peste acestea, apoi incurajeaza-l si pe el sa iti spuna de ce este timid si ce motive are sa ii fie frica.
Confesiunile parinte-copil consolideaza relatia intre voi, ofera celui mic sentimentul de siguranta si prietenie si ii alimenteaza increderea in sine deoarece va sti ca se poate baza pe tine si iti poate cere oricand sfatul.
Exerseaza cu el situatii sociale prin joc
Pregateste diferite scenarii in care sa te plasezi pe tine ca personaj principal ce isi doreste a se apropia de un nou grup si intreba-ti copilul cum poti face acest lucru. Actionand in acest fel ii vei stimula imaginatia si il vei face sa ramana cu raspunsurile oferite in minte pana acolo unde se va folosi de ele pentru a se apropia de noi colegi de joaca.
Nu intarzia la petreceri
Incearca sa iti duci copilul la toate petrecerile unde a fost invitat cu cateva minute inaintea orei de incepere astfel va avea timp sa se acomodeze cu locul urmand ca apoi sa ii fie mai usoara integrarea in grup. Daca veti ajunge dupa inceperea petrecerii este posibil ca restul copiilor sa nici nu semnaleze venirea unui alt invitat, iar lui ii va fi greu sa patrunda intr-un grup deja format.
In tot cazul, nu uita ca timiditatea se trateaza cu pasi mici si rabdare, iar in cazurile severe se recomanda ajutor profesional pentru a evita situatiile in care inhibarea si lipsa de exprimare pot limita experientele traite si dezvoltarea copilului. Totusi, majoritatea copiilor sunt timizi doar in situatii noi sau in prezenta persoanelor necunoscute, problema ce pote fi remediata chiar in cadrul familial.