In aceasta perioada a vietii iti poti pastra si consolida relatia cu copilul tau incluzandu-l in cat mai multe activitati, petrecand timp cu el, dar si intelegandu-l atunci cand are nevoie de libertate. Insa, in aceeasi masura, te poti indeparta de adolescent daca impui reguli stricte si nu oferi flexibilitate. Nu uita ca relatiile bune intre parinti si adolescenti presupun prietenie, autoritate, intelegere, incredere si ingrijorare.
Perioada adolescentei presupune multiple schimbari de ambele parti, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Pe de o parte, adolescentii incep sa isi castige independenta si nu mai vor sa fie controlati de parinti, iar tie, ca mama, iti vine greu sa nu te implici in fiecare experienta din viata lui si ai tendinta sa il sufoci cu griji exagerate si sa ii impui reguli stricte. Insa, in locul acestor griji, ar fi bine sa accepti schimbarea de varsta a copilului tau, sa ii apreciezi si evidentiezi punctele forte, sa ii dai sfaturi si sa il ghidezi in loc sa il certi.
De asemenea, adolescentii pot dezvolta un sentiment de respingere fata de familie in momentul in care apar conflicte ce au la baza alegerile lor. Nu incerca sa alegi in locul copilului tau stilul vestimentar, liceul sau specializarea ce ar trebui sa o urmeze, insa incearca sa il indrumi, sa ii oferi argumentele pro si contra potrivite si sa explici totul cu mult calm.
Adolescentii ce au relatii bune cu parintii si pot vorbi deschis cu acestia isi vor asuma mai putine riscuri si se vor gandi de doua ori inainte de a raspunde afirmativ in fata unei provocari, iar tu trebuie sa constientizezi acest lucru si sa creezi mediul potrivit. Respecta-ti intotdeauna promisiunile fata de copilul tau pentru a-i castiga increderea, arata-i ca si tu ai simtul umorului si poti glumi, respecta-i intimitatea si nevoile fiecarei varste, astfel incat sa nu il indepartezi si sa il incurajezi in a-si contura propria personalitate si a-si lua propriile decizii.
Citeste in continuare cele mai importante zece sfaturi pentru parintii ce doresc sa construiasca si sa pastreze o relatie frumosa cu copilul adolescent.
1. Nu uita ca tu esti parintele
Parintele este cel care trebuie sa isi pregateasca si invete adolescentul cum sa devina un adult independent. Alege, mai mult decat prietenia copilului tau, sa fi mentor, model de urmat si indrumator pentru el.
2. Ramai calma in fata schimbarilor
Daca esti prea stresata sau nervoasa pentru a gestiona o situatie alege sa te calmezi intai, sa gandesti lucrurile si mai apoi sa ai o discutie cu fiul tau. Daca vei tipa si aplica pedepse fara argumente puternice, adolescentul tau iti va oferi rapid contraargumentele si se va indeparta apoi de tine.
3. Fii un model pentru adolescentul tau
Asigura-te ca adopti comportamentul, tinuta si limbajul adecvate atunci cand te afli in preajma copilului tau deoarece el va copia si iti va raspunde cu aceeasi atitudine. Astfel ca, increderea si respectul adolescentului tau vor fi castigate daca ii vei spune adevarul intotdeauna, vei purta haine elegante sau adecvate varstei si iti vei alege cuvintele inainte de a le rosti.
4. Petreceti timp impreuna
Te imparti zilnic intre locul de munca, cumparaturi, treburile casnice si alte responsabilitati pana cand ajungi a comprima tot mai mult timpul petrecut in compania familiei. Incearca totusi sa iti reconsideri prioritatile astfel incat sa ii acorzi timp copilului adolescent pentru a fi la curent cu schimbarile prin care trece, directiile in care se indreapta si anturajul de prieteni. Petrecandu-ti timp cu el, adolescentul va sti ca iti pasa, ca esti langa el si ca poate oricand sa iti ceara sfatul.
Nu uita sa transformi acest timp intr-unul de calitate pentru el astfel incat adolescentul, la randul sau, nu te va evita. Incearca sa programezi cu copilul tau cel putin o iesire pe luna cand puteti merge la film, cumparaturi, tenis, concerte, patinuar sau orice altceva ii face placere si puteti deschide varii subiecte de la scoala si examene pana la prietenii si relatii.
5. Vorbeste mai putin si asculta mai mult
Asemeni unui profesor, dascal sau parinte, adolescentul isi doreste sa fie ascultat cu atentie si respect, dar are nevoie si de sentimentul sigurantei din partea unei persoane ce il va asculta constant. Asigura-ti copilul ca esti mereu dispusa sa il asculti fara sa-l intrerupi, ca iti poate vorbi deschis si il vei ajuta sa isi rezolve problemele insa nu ii crea impresia ca vei fi intotdeauna de acord cu el.
6. Apreciaza-l
Fiecare adolescent are puncte forte si puncte slabe, iar copilul tau trebuie sa fie constient de calitatile si inclinatiile sale. Evidentiaza-i pasiunile, calitatile si punctele forte cat de des posibil, chiar daca sunt in contracdictie cu propriile tale convingeri. Te sfatuiesc sa fi constienta de faptul ca adolescentul nu este obligat sa iti calce pe urme, ca parintii doctori pot avea un copil fotbalist sau copilul unei avocate poate fi cantaret. Accepta schimbarea, intelege-i pasiunea si incurajaza-ti adolescentul spre performanta.
In cazul in care ai doi sau mai multi copii evita comparatiile intre acestia, caci afirmatii precum “fratele tau invata mai bine”, “sora ta e mai cuminte si nu imi da atatea batai de cap” nu il vor incuraja sau ambitiona.
7. Respecta-ti promisiunile
Castiga increderea si respectul adolescentului tau respectandu-ti promisiunile sau cerandu-ti scuze si explicandu-i faptele atunci cand, din motive ce nu tin de tine, esti nevoita sa iti incalci cuvantul.
8. Respecta-ti adolescentul
Cu toate ca este inca copilul tau si iti este greu sa constientizezi cum au trecut anii, va trebui sa constientizezi ca odata ajuns la varsta adolescentei iti va cere sa fi sincera cu el si poate chiar iti va testa rabdarea mai mult decat in primii ani de viata. In aceasta perioada a vietii, adolescentul va percepe ca pe o lipsa de respect din partea ta explicatii de genul “este prea devreme sa vorbim despre asta” sau “esti prea tanar sa intelegi”. Gaseste-ti cuvintele potrivite pentru a-i raspunde la intrebari si pregates-te sa fi sincera cu el, acest lucru ii va alimenta increderea si respectul fata de tine.
9. Arata-i ca ai simtul umorului
Glumele si atmosfera destinsa creaza mediul perfect pentru o relatie buna cu adolescentii. Foloseste-te de umor atunci cand il vezi posomorat, dar si in momentele in care el are chef de glume si, pe cat posibil, incearca sa pastrezi o atmosfera degajata atunci cand luati cina impreuna.
10. Tine minte datele importante
Creaza-ti un calendar sau seteaza-ti diferite alarme pe telefon pentru a-ti aminti toate datele importante. Adolescentul are nevoie sa stie ca ii urmaresti evolutia, iti pasa si il incurajezi, iar unul dintre cele mai simple moduri pentru a-i arata asta este reamintirea diferitelor evenimente. Aminteste-ti data cand a obtinut un puctaj bun la olimpiada, a luat apararea unui coleg sau a castigat un concurs si gateste-i cina preferata sau ofera-i mici cadouri. Important este ca el sa stie ca nu ai uitat si ca iti amintesti cu drag si mandrie acele momente.