De obicei, atunci cand copilul iti spune ca isi doreste un catel sau o pisica, mai ales la o varsta frageda, ai tendinta de a fi reticient in luarea unei astfel de decizii. Te gandesti imediat la faptul ca intreaga casa ar deveni un adevarat haos, sau ca pur si simplu nu este indicat pentru sanatatea unui copil sa se afle in permanenta in apropierea unui prieten blanos. Cu toate acestea, exista o multitudine de motive pentru care ar trebui sa iti reconsideri punctul de vedere. Iata doar cateva dintre ele:
Grija pentru un animal ii invata pe copii sa fie responsabili
In general, sa ii inveti pe copii sa fie responsabili este o sarcina destul de dificila, pentru ca atentia si energia lor sunt indreptate spre cu totul alte aspecte. Copilaria in general nu este despre responsabilitati, ci despre a te bucura de fiecare clipa de libertate. Cu toate acestea, copiii pot deprinde aceasta atitudine responsabila fata de o alta fiinta vie, iar beneficiile pe termen lung sunt evidente.
Copiii invata ce inseamna respectul si empatia
Respectul fata de o alta fiinta vulnerabila reprezinta una dintre cele mai bune lectii pentru un copil. Se tot vorbeste despre rautatea nativa a copiilor fata de cei vulnerabili, prin prisma faptului ca adesea devin abuzivi sau violenti cu animalele, atunci cand nu cresc in preajma acestora si nu stiu sa relationeze cu ele. A avea un animal de companie il educa pe copil sa ii respecte propriile nevoi si sa fie empatic atunci cand este cazul.
Copiii cu animale de companie pot avea o imunitate mai buna
Beneficiile pentru sanatate sunt numeroase. Oamenii care au acasa fiinte necuvantatoare au tensiunea arteriala mai scazuta si implicit, prezinta un risc mai mic de a dezvolta probleme legate de sanatatea inimii si circulatie. De asemenea, nivelul de colesterol este mai mic si sunt mult mai activi fizici. Toate acestea se intampla datorita faptului ca animalele de compania au darul de a destresa, de a relaxa si crea o atmosfera placuta pentru copii si adulti.
Copiii invata sa aiba o viata activa
Fie ca este vorba despre o pisica, un caine pe care trebuie sa il scoata afara sau un papagal de frumusetea caruia invata sa se bucure, copiii care cresc in preajma animalelor tind sa aprecieze mai mult frumosul si natura si sa petreaca mai mult timp facand activitati interactive.
Animalele de companie aduc familia impreuna
Mai ales in cazul in care exista probleme in familie, tensiuni si atmosfera incarcata, pentru un copil poate fi reconfortant sa stie ca are intotdeauna alaturi prietenul sau necuvantator. In felul acesta se poate simti mai putin singur in mijlocul evenimentelor tensionate. In aceeasi masura, fiecare membru al familiei se va atasa de animal si va alege sa petreaca timp impreuna in preajma lui.