Nu exista nicio urma de indoiala ca a avea un animal de companie este o bucurie la fel de mare atat pentru copii, cat si pentru adulti. De altfel, conform ultimelor statistici, este tot mai evidenta influenta benefica a animalelor asupra dezvoltarii copiilor, atat in plan psihic cat si fizic.
Copiii care cresc in preajma animalelor sunt mai putin predispusi riscului de a dezvolta alergii sau astm. De asemenea, este bine cunoscut impactul benefic pe care animalele de companie, cu precadere cainii, o au asupra persoanelor cu handicap sau a batranilor.
Iata cateva dintre lucrurile care ii fac pe prietenii nostri necuvantatori atat de speciali:
Animalele de companie te scot din casa
Acest lucru se intampla mai ales daca ai un catel sau o pisica. Indiferent cat de prost ti-a mers mers pe parcursul zilei, iesitul din casa iti face bine. Daca este o zi frumoasa cu soare, te poti bucura de ea din plin, iar daca este o zi mohorata, vei invata de la prietenul tau ca fiecare zi trebuie traita cu bucurie.
De asemenea, in parcuri poti socializa cu prietenii pe care ii intalnesti, sau poti cunoaste oameni noi cu care sa descoperi ca poti lega prietenii de durata. Pentru batrani exista programe speciale care includ prezenta cainilor ca terapeuti, datorita faptului ca tristetea si singuratatea pot fi tratate astfel, inducand in acelasi timp si sentimentul de a fi util si responsabil, care se pierd pe masura ce imbatranim.
Iti ofera un stil de viata activ
Fie ca iti place, fie ca nu, trebuie sa iti plimbi cainele si sa ii mai si arunci si batul din cand in cand. Este o activitate care te relaxeaza si te distrage total de la problemele zilnice. Incet, incet, vei incepe sa te dezmortesti si iti vei face obiceiul de a avea jumatate de ora de activitate fizica in fiecare zi. Pe langa acest lucru, bucuria sincera a prietenului tau iti va da o satisfactie imensa si te va face sa reconsideri importanta lucrurilor marunte.
Animalele de companie te tin cu picioarele pe pamant
Oricate probleme ai avea, oricat de distras ai fi si oricat de mult te-ai gandi la trecut sau la viitor, vei fi nevoit sa traiesti in prezent macar pentru cateva clipe si sa iti ingrijesti animalul de companie. De altfel, din punct de vedere psihologic, este aceeasi reactie ca si in cazul persoanelor care au copii.
Fie ca trebuie sa il speli, sa ii dai de mancare sau sa il scoti afara, orice animal are nevoie ca tu sa fii prezent atunci cand isi doreste. In felul acesta devii responsabil si inveti sa il tratezi corespunzator, pentru ca pe masura ce va trece timpul, va deveni tot mai mult un suflet foarte drag pe care il vei considera indispensabil.
Iti ofera afectiune si combat singuratatea
Acestea doua sunt probabil principalele beneficii pe care ti le ofera prezenta unui necuvantator. Indiferent cat de trista a fost ziua ta si cat de restrans ar fi grupul tau de prieteni, el va fi mereu acasa, gata sa te intampine bucuros. Uneori nu este nevoie sa faca nimic deosebit pentru a te binedispune, asa cum se intampla in cazul pisicilor.
Afectiunea pe care o primesti din partea lor este neconditionata, iar recunostinta si devotamentul pe care ti le ofera un caine, te vor face sa iti recastigi increderea in tine si sa il apreciezi si mai mult pentru faptul ca exista in viata ta. Mangaierea unui animal are efectul similar al unei imbratisari, scazand nivelul de cortizol si crescandu-l pe cel al oxitocinei, cunoscuta si ca hormonul fericirii, al dragostei si al atasamentului.
Au o influenta semnificativa in dezvoltarea copiilor
Asa cum aminteam anterior, copiii care cresc in preajma animalelor sunt mai feriti de alergii si de posibilitatea de a face astm. Pe langa aceasta, copiii invata sa fie blanzi cu animalele si se ataseaza de ele, aspect important mai ales pentru cei care sunt singuri la parinti, pentru ca invata sa imparta cu prietenul lor atat stari de spirit cat si mancarea sau jucariile.
De asemenea, vor dezvolta sentimentul de responsabilitate pentru o fiinta vulnerabila pe care trebuie sa o trateze cu grija si sa o respecte. In plus, animalele simt in aceeasi masura vulnerabilitatea celor mici si de cele mai multe ori le poarta de grija, dezvoltand o conexiune de care copiii isi amintesc cu placere peste ani.
Animalele sunt un foarte bun auditoriu
Un alt rol terapeutic pe care il au animalele aste acela de ascultare. Dupa o zi plina in care ai acumulat nenumarate frustrari, te poti intoarce acasa si ii poti povesti pisicii sau catelului despre ziua pe care ai avut-o. Poti fi sigur ca te asculta in liniste si ca nu vei primi critici din partea lui. El, de fapt, abia asteapta sa ii dai de mancare si sa il mangai. Alteori, este posibil sa adoarma, dar inclusiv lucrul acesta iti poate face ziua mai frumoasa.
De altfel, persoanele care sufera de insomnie au toate sansele sa se vindece in preajma unui animal de companie. Incearca sa iti urmaresti pisica cum doarme si vei observa ca te va lua somnul foarte repede. Cu atat mai mult cand afara ploua si nu este nimic mai relaxant decat sa dormi cu prietenul tau patruped.