Se spune ca orice dimineata incepe cu o cafea buna. Mai ales in cazul celor matinali care urmeaza sa aiba o zi plina la lucru, cafeaua a devenit indispensabila.
Pentru cei mai multi, reprezinta cea mai buna solutie pentru a avea energie pe tot parcursul zilei. Pentru altii, savoarea cafelei este cea care conteaza cu adevarat.
Tocmai consumul pe scara larga este cel care genereaza o serie de mituri si reactii diferite in privinta efectelor nedorite pe care consumul de cafea le genereaza.
Aceste mituri nu sunt insa sustinute de catre cercetarile medicale, ba chiar din contra. Iata cateva dintre cele mai intalnite mituri:
Cafeaua deshidrateaza
Acesta este probabil cel mai intalnit mit in legatura cu consumul de cafea, mai ales datorita efectului sau diuretic. Totusi, cafeaua nu deshidrateaza asa cum se crede.
Aceasta are un efect diuretic pe care il resimt majoritatea consumatorilor, dar care se estompeaza in timp, pe masura ce intervine obisnuinta. Ai putea crede ca, cu cat urinezi mai mult, cu atat organismul se deshidrateaza.
Specialistii sustin insa ca o cafea pe zi nu provoaca deshidratare. Cafeaua contine o cantitate importanta de apa, astfel ca apa eliminata este inlocuita rapid cu cea ingerata prin consumul de cafea.
Cafeaua este un remediu impotriva mahmurelii
Multi dintre noi prefera sa bea cafea dupa o noapte grea in care au consumat alcool peste masura, crezand ca isi revin mai repede.
Nu te urca la volan intr-o astfel de situatie, doar pentru ca te simti mult mai bine dupa ce ai baut o cafea. Cafeaua nu este un remediu impotriva mahmurelii.
Din contra, aceasta actioneaza doar ca energizant, dandu-ti impresia ca iti revii spectaculos si ca stii ce faci, insa efectele alcoolului asupra organismului sunt aceleasi, ceea ce dispare fiind doar senzatia de moleseala si ameteala.
Singurul remediu concret impotriva mahmurelii este consumul de apa si mancare.
Cafeaua te ajuta sa slabesti
Cafeaua nu accelereaza functionarea metabolismului, asadar nu te ajuta sa slabesti. In schimb, cafeaua iti poate oferi energia necesara care sa iti faca antrenamentul sau alergatul seara mult mai intens, iar antrenamentul intens este intr-adevar benefic pierderii in greutate.
Cafeaua cauzeaza insomnie
Cofeina continuta de cafea este o substanta-stimulent. Aceasta este procesata cu ajutorul ficatului, iar efeectul sau dispare din organism intr-o perioada de 4-7 ore.
Asadar, daca bei o a doua cafea la ora 3, efectul cofeinei va disparea pana la ora culcarii, neafectandu-ti astfel somnul.
Cafeaua afecteaza sarcina
Cofeina nu afecteaza fetusul, insa este indicat ca femeile sa limiteze consumul de cafeina la 200 de miligrame, adica la o cana de cafea.
Cofeina poate ajunge prin placenta, direct la fetus, insa nu exista studii concrete care sa demonstreze efectul nociv al acesteia asupra sarcinii. In lipsa unor rezultate concrete, se recomanda insa consumul moderat.