Pentru a rezolva aceasta problema trebuie sa tii cont de cateva reguli simple ale transferului de caldura. In acest sens, trebuie sa intelegi doua principii-cheie: conductia si convectia.
Conductia se refera la transferul de caldura dintre doua suprafete solide care se afla in contact direct, ca atunci cand stai descult pe gresia rece.
Convectia este transferul de caldura dintre o masa (cum ar fi corpul tau) si un lichid sau un gaz in miscare – ca un vant care-ti intra-n oase.
Intelegerea acestor mecanisme, cat si o atentie sporita asupra reactiilor propriului organism te vor ajuta sa intervii eficient.
Imbraca-te bine
Pierzi caldura prin conductie de fiecare data cand corpul tau intra in contact cu o suprafata rece. Vantul iti fura caldura prin convectie.
Dar te poti proteja purtand haine corespunzatoare: un strat care sa-ti acopere pielea, ciorapi de lana si un strat extern cu haine impermeabile, prin care nu poate trece vantul.
Opreste-te din tremurat
Gandeste-te la tremurat ca la o avertizare ca trebuie sa ajungi rapid intr-un loc mai cald. Atunci cand temperatura pielii scade, apare tremuratul pentru a impiedica scaderea temperaturii interne – muschii se contracta pentru a produce energie.
Nu astepta sa intri in hipotermie, fa tot posibilul sa te opresti din tremurat.
Fa-ti un stoc de energie
Sa fii bine hranit – adica sa consumi mai multe calorii decat arzi – iti va ajuta corpul sa faca fata mai bine frigului.
Acest fapt e legat direct de nivelul de glucide din sange care trebuie sa fie suficient pentru a-ti asigura energia de care ai nevoie. De asemenea, trebuie sa fii hidratat.
Obisnuieste-te cu frigul
Desi pare dificil, te poti obisnui cu vremea rece. Cei care petrec o gramada de timp in frig isi pot reduce considerabil limita de suportabilitate.
Se pare ca acest lucru e direct legat de un tip specific de grasime, grasimea maro, care consuma calorii si elibereaza caldura.
Fii tot timpul pregatit
Urmareste prognoza meteo si asigura-te ca ai tot timpul haine si mancare de rezerva, in special in cazul expeditiilor sau avertizarilor de calamitati.
Cunoaste riscurile la care esti supus
Medicamentele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale, inclusiv vasodilatatoarele, te pot face mai sensibil la frig, la fel ca si anumite afectiuni, cum ar fi hipotiroidia.
Varsta este un alt factor care influenteaza: copiii de pana la 2 ani nu au dezvoltat inca abilitatea de a tremura, iar pesoanele de peste 60 de ani au o capacitate mai redusa de a produce energie prin tremurat.
Uita de alcool
Desi poate esti tentat sa-ti fierbi rapid un vin sau o tuica, studiile indica faptul ca acest lucru dauneaza temperaturii interne. Cu toate astea, un ceai fierbinte te poate ajuta.