Adaptarea este un proces continuu ce necesita timp, efort si parcurgerea a mai multor etape pana cand individul se adapteaza la noua situatie de viata si accepta schimbarea in conditii de stres, Felul in care o persoana reactioneaza in situatiile dificile, in fata marilor schimbari ale vietii, atunci cand moare cineva drag, cand isi pierde locul de munca, cand se imbolnaveste sau in fata altor evenimente traumatizante releva capacitatea de adaptare a acesteia si felul in care isi stapaneste sau da frau liber emotiilor.
In cele din urma, capacitatea de adaptare reprezinta o trasatura pe care fiecare individ o are mai mult sau mai putin dezvoltata, implicand comportamente, ganduri si actiuni ce pot fi invatate. Factorii principali ce contribuie la conturarea si sporirea capacitatii de adaptare sunt increderea, relatiile familiale si de prietenie, sustinerea primita si dragostea. Pe langa acestia, intervin si factori suplimentari precum capacitatea de a face planuri realiste, abilitatea de a rezolva probleme si capacitatea de a gestiona sentimente puternice si impulsuri ce indivizii ii pot dezvolta de-a lungul vietii.
Dezvoltarea capacitatii de adaptare reprezinta un plan personal pe termen lung, perioada in care inveti sa iti controlezi emotiile si sa gestionezi stresul resimtit in diverse situatii. Iar in cazul in care ai decis sa parcurgi acest drum afla la ce trucuri poti apela pentru a-ti spori capacitatea de adaptare.
Inconjoara-te de oameni
Capacitatea de adaptare este intarita atunci cand accepti ajutorul si sprijinul oferite de familie si prieteni in momentele dificile. De asemenea, poti deveni mai increzator sau obtine sfaturile si indrumarile de care ai nevoie atunci cand esti activ intr-un grup civic, o organizatie religioasa sau intr-un grup ce ofera sprijin social.
Evita panica atunci cand toate problemele par fara rezolvare
Nu poti evita aparitia situatiilor stresante insa, poti schimba felul in care reactionezi si interpretezi evenimentele. Invata sa privesti dincolo de momentul actual, vezi ce rezolvari poti gasi in viitorul apropiat si gandeste-te cum va evolua situatia in bine.
Accepta faptul ca schimbarea face parte din viata
De-a lungul vietii vei constata cum anumite obiective nu mai pot fi atinse si cum unele planuri trebuie schimbate ca urmare a unor situatii nefavorabile si probleme neprevazute. Insa, acceptand faptul ca schimbarea face parte din viata, te poti concentra mai usor pe rezolvarea problemelor si stabilirea noilor tinte.
Munceste pentru a-ti atinge obiectivele
Stabileste-ti obiective realiste si munceste constant pentru a le atinge deoarece fiecare pas reprezinta o mica realizare si un nou impuls. De asemenea, renunta a te mai concentra pe sarcinile ce par imposibil de realizat alegand sa privesti catre ceea ce poti face sau cerand ajutorul.
Realizeaza cum fiecare experienta te schimba
Invata lucruri noi despre tine si maturizeaza-te pe masura ce depasesti un moment greu sau un impas. Majoritatea persoanelor ce au trecut prin tragedii si dificultati sunt acum mai puternice, apreciaza mai mult viata, si-au dezvoltat partea spirituala si leaga cu usurinta relatii stabile de prietenie.
Formeaza-ti o imagine pozitiva despre tine
Avand incredere in fortele proprii si in capacitatea ta de a rezolva probleme iti poti dezvolta capacitatea de adaptare si face fata cu calm situatiilor noi.
Ai grija de tine
Acorda atentie propriilor nevoi si sentimente, angajeaza-te in activitati care te bucura, relaxeaza si iti distrag atentia de la probleme si include sportul in programul tau zilnic. Avand zilnic grija de tine iti menti mintea si corpul sanatoase, ceea ce determina o mai mare capacitate de adaptare.
Sursa foto: livestrong.com