Sa avem grija de sanatatea noastra!
Din acest motiv, este esential sa fim foarte bine informati in orice moment cu privire la riscurile la care ne supunem in diverse situatii si solutiile eficiente pe care le avem la indemana. Astfel, astazi vom descoperi impreuna cele mai relevante informatii despre tiroidita autoimuna si optiunile de tratament care au dat rezultate de-a lungul timpului.
Ce este tiroidita autoimuna
Tiroidita autoimuna reprezinta una dintre numeroasele tipuri de afectiuni care fac parte din categoria bolilor autoimune. Factorul esential care caracterizeaza aceste afectiuni in mod deosebit este reprezentat de catre mecanismul autoimun unic de declansare si manifestare. In plus, important de mentionat este si faptul ca aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de sindromul Hashimoto.
Cum se declanseaza boala
Tiroida reprezinta una dintre cele mai mari glande ale sistemului endocrin dar care nu trebuie sa fie vizibila ci doar palpabila atunci cand aceasta nu prezinta simptome de boala. Atunci cand apar probleme, acestea sunt de regula cauzate de catre diverse dereglari hormonale sau alti factori cu influenta majora. In astfel de cazuri, acest organ esential pentru organismul nostru devine vizibil cu ochiul liber sau prezinta noduli tiroidieni care pot fi sau nu identificati chiar si prin palpare usoara.
Cauze si predispozitii
Iata cateva dintre principalele cauze si predispozitii intalnite in cazul tiroiditei autoimune:
-
Patologia este de 10 ori mai frecventa in cazul femeilor decat cel al barbatilor
-
Cauzele principalele ale declansarii acestei patologii sunt de ordin hormonal - hormonii androgeni feminini declanseaza predispozitia pentru aceasta afectiune
-
Un procent de aproximativ 4% din populatie a fost diagnosticat cu aceasta afectiune autoimuna
Hormonul TSH si rolul acestuia
Hormonul TSH reprezinta principalul element esential implicat in cadrul mecanismului fiziologic specific tiroidei ?i care are rolul de a controla metabolosimul proteic al organismului. Glanda pituitara este cea care controleaza activitatea secretorie hormonala a tiroidei in armonie cu hormonul TSF, controlat hipotalamic prin intermediul secretiei de TRH.
Diagnosticare sindrom
Diagnosticul de tiroidita autoimuna se datoreaza in principal unei dereglari severe a secretiei hormonale tiroidiene. Mai mult decat atat, sindromul Hashimoto este asociat din punct de vedere fiziologic cu afectiunea numita hipotiroidie. In schimb, la capatul opus, se afla afectiunea cunoscuta sub denumirea de hipertiroidie care este frecvent asociata si cu denumirea de Boala Basedow-Graves.
Mecanisme fiziopatologice
Iata care sunt principalele mecanisme fiziopatologice care stau la baza declansarii afectiunii de tiroidita autoimuna:
-
Hiperactivitatea sistemului limfatic
-
Actiunea anormala si daunatoare a limfocitelor care ataca celulele organismului propriu in loc sa asigure apararea eficienta a acestuia impotriva agentilor patogeni
Tratarea tiroiditei autoimune prin terapie imunologica
Pentru a fi obtinute rezultate eficiente si dovedite, tratamentul recomandat pentru tiroidita autoimuna trebuie sa includa terapia imunologica. Iata care sunt motivele care stau la baza acestei recomandari:
-
Aceasta se refera la necesitatea de a corecta problema diagnosticata de la baza, respectiv prin tratarea sistemului imun afectat.
-
Este posibila tratarea hipoproductiei tiroidei prin diverse terapii insa un astfel de tratament ar functiona corespunzator doar pe termen scurt.
-
Cauzele aflate la baza problemei ar conduce la riscuri sporite de reaparitie a afectiunii in timp scurt.
-
Scopul suprem al oricarui tratament trebuie sa fie acela de sistare a mecanismului care conduce la aparitia hiposecretiei, respectiv a limfocitelor care ataca si distrug celulele tiroidiene de care organismul are nevoie.
Astfel, de cele mai multe ori este recomandat si eficient un tratament care are la baza imunomodulatoare sau medicamente care contin substante cu continut sporit de corticoizi care asigura un tratament imunosupresor eficient pe termen scurt si lung.
Recomandari din domeniul naturist
Pentru tratarea simptomelor specifice afectiunii denumite tiroidita autoimuna herbagetica.ro va pune la dispozitie o gama diversa de optiuni de tratament naturiste care asigura refacerea sistemului imunitar pe termen lung. Acest lucru este esential intrucat un sistem imunitar puternic prezinta mult mai putine riscuri de imbolnavire pe termen lung.
Seleniu organic
Capsulele de seleniu organic sunt renumite pentru capacitatea sporita a acestora de a stimula sistemul imunitar si de a regla activitatea glandei tiroide.
Complex naturist din Curcuma Longa
Capsulele care au la baza extracte standardizate din Curcuma Longa au o actiune puternic antioxidanta, anticancerigena si antiinflamatoare.
Atat tratamentele care au la baza medicamentatia orala, terapia imunologica cat si remediile naturiste au rolul lor eficient in tratarea tiroiditei autoimune. Consultati un medic specialist daca va confruntati cu simptomele specifice acestei afectiuni si stabiliti impreuna o schema de tratament eficienta. Sanatatea conteaza intotdeauna!