Infectiile urinare reprezinta afectiunile tractului urinar, feminin sau masculin. Acestea sunt adesea cauzate de infectii bacteriene, insa pot exista si infectii abacteriene.
Sunt intalnite cel mai des in randul femeilor, ca urmare a faptului ca uretra, prin anatomia ei, faciliteaza contaminarea cu microorganisme prin prima proximitatii orificiului anal.
In functie de gravitatea afectiunii, infectiile urinare pot afecta atat aparatul urinar inferior, cat si cel superior (atunci cand infectia ajunge pana la nivelul rinichilor).
In pana la 90% din cazuri cistitele sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), care colonizeaza colonul si se multiplica intr-un ritm rapid. Alte bacterii implicate pot fi: Klebsiella, Enterobacter, Proteus sau Pseudomonas.
Simptomatologia specifica infectiilor urinare
Simptomatologia specifica infectiilor urinare difera in functie de severitatea afectiunii si de frecventa episoadelor. Totusi, printre cele mai comune simptome se remarca:
Senzatia de usturime in timpul urinarii
Dureri lombare joase
Dureri in zona rinichilor
Starea de disconfort resimtita in timpul contactului sexual
Senzatia constanta de urinare
Episoade febrile (in unele cazuri)
Daca manifesti chiar si cateva dintre simptomele amintite anterior, trebuie sa efectuezi urmatorii pasi:
Pastreaza un jurnal al afectiunii
Inainte de a apela la ajutorul medicului, este important sa iti notezi intr-un carnetel simptomele si alte elemente specifice care ar putea ajuta medicul sa isi faca o prima impresie despre natura afectiunii tale. Sunt importante obiceiurile zilnice, momentele de amplificare a simptomelor si durata lor.
Asadar, structureaza cat mai amplu o serie de informatii pe care sa i le prezinti specialistului.
Adreseaza-te medicului
Mai ales in cazul infectiilor urinare, este important sa nu te tratezi dupa ureche, la indicatia prietenilor ori a farmacistului, ci sa te prezinti la medic in vederea efectuarii analizelor necesare, precum a testelor de sange, a sumarului de urina si a uroculturii.
In felul acesta, medicul va confirma sau infirma prezenta infectiei urinare, determinand in egala masura, gravitatea acesteia. In cele mai multe cazuri, se administreaza o anumita doza de antibiotic, nu inainte de a efectua antibiograma, analiza care stabileste tipul de antibiotic ce poate distruge bacteriile nocive.
Administreaza corect tratamentul
Mai ales in cazul antibioticelor, este important sa iti administrezi tratamentul la ora fixa, pentru ca acesta sa aiba efectul dorit.
De asemenea, este indicat ca in aceasta perioada, sa alegi si un probiotic pentru mentinerea unei flore bacteriene optime. Dupa cum ii spune numele, antibioticul distruge bacteriile nocive, dar in egala masura si pe cele bune, care mentin un mediu propice la nivelul florei intestinale.
Probioticele recreeaza aceasta flora intestinala, contribuind astfel la rapiditatea procesului de vindecare.
Alte sfaturi utile
Daca stii ca ai infectii urinare recurente, este important sa consumi o cantitate optima de lichide zilnic. Este de preferat sa consumi un pahar de apa in fiecare ora, in acest fel spaland rinichii in mod constant si mentinand un mediu optim la nivelul vezicii urinare.
In caz contrar, infectia poate afecta sever rinichii, dar si vezica, deoarece bacteriile se dezvolta cel mai rapid atunci cand organismul nu este hidratat adecvat.
Nu consuma antibiotice haotic, pentru ca pe masura ce iei tot mai multe fara succes, bacteriile vor deveni tot mai rezistente la tratament. In acest fel, sansele de a te vindeca scad drastic.
Consuma si plante medicinale recunoscute pentru influenta lor benefica in infectiile urinare, precum ceaiul de merisor. Este un adjuvant pe care ar trebui sa il consumi in mod constant, pentru mentinerea sanatatii tractului urinar.
Adopta o igiena adecvata, spalandu-te pe maini atat inainte de a folosi toaleta, cat si dupa. Asigura-te ca vasul de toaleta este in conditii optime de folosire.