Da, foarte adevarat, prima reactie a corpului la consumul sparanghelului poate fi una mai neplacuta, anume un miros mai pronuntat si neplacut al urinii, insa de indata ce treci peste acest lucru, te vei bucura ca ai ales sa introduceti acest super-aliment primaveratic in viata ta.
Sparanghelul, o vegetala de un verde aprins, este plin de vitamine si minerale indispensabile pentru sanatatea corpului, precum vitamina A, C,E, K siB6, acid folic, fier, calciu, proeine si fibre.
De fapt, o portie de 340 de grame asigura cantitatea recomandata pe o zi, chiar doua, de substante nutritive. Aportul masiv de nutrienti il face sa fie clasat in topul alimentelor sanatoase.
Daca iti doresti sa slabesti in modul cel mai sanatos cu putinta, sparanghelul este alimentul tau de nadejde. Un motiv major pentru care sparanghelul este considerat star-ul nutritiei actuale este faptul ca are un aport aproape nul de grasimi si calorii, 4 grame de carbohidrati si 2 grame de proteine.
Continutul ridicat de fibre asigura satietatea si deci o nevoie de consum alimentar mai redus per masa, fiind deci de mare nadejde intr-un proces sanatos de slabire. De asemenea, continutul ridicat de fibre, atat solubile cat si insolubile, ajuta la sanatatea sistemului digestiv, fiind un diuretic eficient care lupta impotriva constipatiei si a balonarii, si, foarte important, mentinand o valoare a colesterolului scazuta.
De asemenea, aceasta super-vegetala te protejeaza de neplacutele infectii urinare si previne formarea pietrelor la rinichi, eliminand excesul de fluide si sare din corp.
Sparanghelul intareste sistemul imunitar prin proprietatiile sale antiinflamatorii si antioxidante si lupta impotriva radicalilor liberi cu influenta negativa in sanatatea corplui, fiind un aliat natural in lupta impotriva cancerului.
Acidul folic din componenta sparanghelului scade riscul de dezvoltare a bolilor cardiace, mentine echilibrul glicemiei in sange, si este un supliment alimentar esential pentru ingrijirea prenatala. Prezenta vitaminei K joaca un rol crucial in intretinerea sanatatii oaselor si in procesul de coagulare a sangelui.
Intervine, de asemenea, in reglarea fluxului menstrual si reducerea durerilor asociate. Notabile sunt si rolurile sale in combaterea starilor de depresie, incurajand secretia de serotonina, dopmina si neoprinefrina, toate impreuna implicate in mentinerea unor ritmuri snatoase de somn si apetit, si in augmentarea relatiilor sexuale, fiind un afrodiziac destul de puternic.
Pentru a pastra cat mai intacte proprietatiile sale nutritive se recomanda o perioada cat mai scurta de tratare termica, fie ca il fierbi, fie ca il dai prin tigaia incinsa.
Se recomanda consumul sau impreuna cu uleiul de masline sau de cocos, uleiuri hranitoare care usureaza absorbtia vitaminelor in corp. Iar daca iti doresti un aport mai mare de proteine, sparangheul poate fi foarte usor si delicios combinat cu diferite alte alimente precum oua, cereale si legume.