Infectia urinara este genul acela de afectiune pe care nu ti-o doresti si despre care n-ai sti sa zici sigur daca e chiar atat de rea sau daca te descurci cu ea. Lucrul acesta se intampla pentru ca aceste infectii pot fi mai severe sau mai usoare, in functie de cauza lor dar si in functie de rapiditatea cu care iei masuri.
De aceea, tratamentul variaza de la simple adjuvante naturale care pot fi suficiente cu o administrare de cateva zile pana la o saptamana, pana la antibiotice puternice si tratamente suplimentare menite sa intareasca sistemul imunitar.
Stii deja ca cea mai buna metoda este preventia, iar daca ai trecut deja prin astfel de episoade, cu atat mai mult trebuie sa fii precaut si sa respecti cateva reguli de baza pentru a nu avea probleme:
Hidrateaza-te adecvat
Deshidratarea este o cauza principala in aparitia infectiilor urinare, pentru ca in lipsa unei urinari optime, Ecoli, principala bacterie responsabila de aparitia infectiilor urinare, nu va fi eliminata corespunzator. Cu cat mai multa apa, cu atat mai bine pentru organism si vezica ta urinara.
Principala grija este pe timpul verii, ca urmare a temperaturilor ridicate, a transpiratiei abundente si implicit a pericolului de deshidratare, insa toamna riscul este de asemenea semnificativ. De ce? Pentru ca nevoia de a consuma apa nu mai este la fel de mare si avem tendinta sa o ignoram, considerand pericolul de a face infectii urinare deja trecut. In plus, nu este vorba doar despre o cauza, ci de un cumul de factori care determina aparitia UTI (urinary tract infections).
Evita frigul si mersul in picioarele goale
Frigul si sanatatea sistemului reproducator nu merg prea bine impreuna. Ovarele dor atunci cand stam in picioarele goale sau atunci cand resimtim frigul intr-un mod semnificativ. Orice inflamare la nivelul ovarelor si la nivel pelvin, creste incidenta infectiilor urinare. Cistita, asa cum este ea numita in termeni populari, poate fi asociata acestei afectiuni, astfel ca cel mai bine este sa porti mereu sosete atunci cand stai pe materiale reci si sa te expui la frig in mod controlat.
Ai grija de igiena intima
Sa ai grija de igiena intima nu inseamna sa te speli de 3 ori e zi cu sapunuri si geluri dintre cele mai alese. O igiena intima normala inseamna sa te speli o data pe zi, sa folosesti gel intim cu ph neutru si apa din abundenta, evitand spalaturile vaginale. Orice iti poate pune in pericol echilibrul florei vaginale, te aduce cu un pas mai aproape de o infectie urinara.
Urineaza dupa fiecare act sexual
Un obicei cu adevarat esential pentru orice persoana care si-a inceput viata sexuala. Daca nu urinezi dupa actul sexual, bacteriile isi vor face de cap, urmand ca simptomele sa apara in decurs de cateva zile. Incearca sa te speli inainte de actul sexua, si tu si partenerul, sa urinezi dupa si sa acorzi ceva mai multa atentie in cazul sexului oral. Bacteria ecoli traieste in organismul nostru fara a crea probleme in general.
Problemele apar atunci cand ea ajunge in locuri in care nu ar trebui sa fie, implicit la nivelul vaginului si ulterior, al uretrei si vezicii urinare. De ce atata atentie? Pentru ca uretra femeilor este scurta si pozitionata nefericit in aproprierea orificiului anal. De aceea, bacteriile perianale si periuretrale care intra in uretra si vezica urinara prin lipsa mictiunii si contact sexual, cauzeaza astfel de probleme. Netratate, ele pot genera complicatii serioase, pana la afectarea ireversibila a rinichilor si a vezicii urinare.