Bipolaritatea reprezinta o boala psihica severa care poate fi cu greu inteleasa si gestionata de catre cei din jur. Persoanele care sufera de bipolaritate pot fi atat de deprimate incat sa nu fie in stare sa se ridice din pat in anumite zile, iar apoi, brusc, sa debordeze de optimism si energie, la un interval scurt de timp.
Daca cunosti pe cineva care sufera de aceasta boala, trebuie sa cunosti cateva strategii de comunicare pentru a il/o incuraja, astfel incat sa isi revina cat mai repede. Asigura-te ca stapanesti bine informatiile despre bipolaritate si ca poti suna imediat la medic daca este cazul. Iata cateva sfaturi:?
Identifica simptomele
Daca persoana in cauza a fost deja diagnosticata cu sindromul bipolar, trebuie sa cunosti exact cum se manifesta boala. Bipolaritatea este caracterizata de alternarea episoadelor depresive cu cele de manie. In faza maniacala, bolnavul are foarte multa energie, in timp ce in faza depresiva, aproape ca nu se poate da jos din pat.
Faza maniacala este caracterizata de un nivel de optimism debordant sau de iritabilitate, ori de idei nerealiste despre propriile abilitati. Bolnavul are multa energie chiar daca nu se odihneste cum trebuie, vorbeste rapid si sare usor de la o idee la alta.
Adesea nu este capabil sa se concentreze si ia decizii impusive. Faza de depresie este caracterizata de lipsa sperantei, tristete, senzatia de gol, iritabilitate, pierderea interesului pentru lucruri care in trecut ii faceau placere, lipsa apetitului, pierderea/castigarea brusca in greutate, senzatia de vinovatie si ganduri suicidale.
Fii un bun ascultator
Persoanele cu afectiune bipolara, ca orice alta persoana aflata in suferinta, apreciaza atunci cand cineva se ofera sa le asculte. Asigura-te ca persoana in cauza stie ca iti face placere sa asculti ce are de zis. Atunci cand asculti, nu judeca persoana si nu incerca sa ii rezolvi problemele. Doar asculta si ofera-i incurajarea ta.
Incurajeaza administrarea tratamentului medicamentos
Evident, este vorba despre cazurile diagnosticate de catre un medic de specialitate. Tratamentul medicamentos pentru afectiunile psihice este adesea blamat de catre populatie, insa uneori acesta reprezinta cea mai buna varianta pentru bolnav, indiferent de reactiile adverse pe care le poate genera.
In cazul persoanelor bipolare, in care boala se manifesta vadit, este esentiala administrarea tratamentului. Incurajeaza-l pe cel in cauza sa faca acest lucru si sa respecte dozajul recomandat de medic.
Pastreaza-ti calmul
Chiar daca se vad clar imbunatatiri in starea psihica a bolnavului, in urma tratamentului medicamentos, recuperarea poate dura ani intregi. Pot aparea o serie de probleme si de momente greu de gestionat de-a lungul procesului si trebuie sa fii calm pentru a trece cu bine peste acestea.
Nu te simti ofensat de persoana in cauza
In momentele de slabiciune, este posibil sa te simti ofensat de comportamentul bolnavului, insa trebuie sa iti amintesti ca boala se manifesta de asa natura, si ca persoana in cauza nu isi propune sa te faca sa suferi sau sa te jigneasca. La un moment dat, toate acestea vor trece si va veti putea relua relatia obisnuita.
Incearca sa stabilesti o rutina
Este important ca persoanele bipolare sa aiba in permanenta ceva de facut, pentru ca altfel, episoadele maniacale si de depresie vor avea drum liber in a se manifesta. Asigura-te ca din program fac parte ore de masa, o plimbare, activitati care sa stimuleze concentrarea si atentia celui in cauza, precum si exercitiile fizice. Acestea sunt binevenite de fiecare data.