La nivel mondial, au fost inregistrate putine cazuri de acest gen, insa nu inseamna ca ele nu au fost recunoscute de medici ca fiind ceva ce se poate intampla oricui, din orice parte a lumii. Care sunt cele mai stranii afectiuni ale ochilor intalnite vreodata?
Glob ocular cu par
Parul corporal poate aparea in regiuni la care nu te-ai fi asteptat niciodata, dar, de cele mai multe ori, aceste malformatii sunt puse pe seama consumului in exces de hormoni sau substante care se regasesc in mancarea de tip junk-food. Nimic mai fals, pentru ca un tanar de 19 ani din iran a fost diagnosticat in 2013 cu o tumoare iesita din comun, care incepuse sa se dezvolte inca de cand acesta era bebelus. aceasta se dezvoltase pe globul sau ocular drept si facilita cresterea mai multor fire de par pe ochi!
Ochi rosii
Si nu e vorba despre ochii rosii de la oboseala sau particule de praf, ci despre ochii care au irisul rosu. Desi aceasta pigmentare este prezenta mai ales in filmele de groaza sau in costumatiile de Halloween, la cei care aleg sa poarte lentile de contact colorate, exista oameni care au irisul rosu din nastere. aceasta afectiune poate fi un rezultat al albinismului, o boala care afecteaza pigmentarea intregului corp, din cauza unui nivel foarte scazut de melanina din organism. Culoarea rosie vine de la vasele de sange din spatele ochilor care se vad, practic, de dupa iris.
Heterocromia
Cei care sufera de aceasta afectiune se mai numesc, popular, si ciacari. asta inseamna ca au ochii de culori diferite. Combinatiile pot fi de caprui cu verde, albastru cu verde sau verde cu caprui. O persoana diagnosticata cu aceasta afectiune se poate naste cu ea sau o poate dobandi pe parcursul vietii. Nu este considerata a fi o afectiune grava, ba chiar o particularitate deosebita, pe care cei care o au o pun in valoare.
Policoria
aceasta anomalie e mai putin cunoscuta si foarte rara, fiind reprezentata de doua pupile in acelasi ochi. Fiecare dintre acestea au un muschi individual care le poate actiona diferit. Este des confundata cu psudopolicoria, care este o afectiune mai des intalnita. aceasta din urma are, de fapt, o pupila si o gaura in iris, apropiate una de cealalta, deci poate parea ca e vorba de doua pupile.
Aniridia
Daca vei intalni o persoana cu aceasta afectiune vei crede ca nu are deloc iris. De fapt, pupila este atat de mare si irisul atat de mic, incat ai impresia ca ochiul este complet negru. aniridia este datorata unei mutatii de cromozomi.
Sindromul Ochi de pisica
Lipsa tesutului din ochi poate provoca o afectiune la fel de ciudata ca si cele de mai sus. asa cum ii spune si numele, sindromul face ochiul sa se asemene izbitor cu cel al unei pisici (cateye), fiind vorba de o problema de cromozomi, care poate afecta, din pacate, si alte parti din corp, cum ar fi rinichii, inima sau craniul.
Hemolacria
Aceasta afectiune se manifesta printr-o reactie de a plange cu lacrimi de sange si este extrem de rara, nemaifiind raportata din secolul al XVi-lea. Medicina vremii fiind foarte putin evoluata, oamenii care sufereau de aceasta afectiune erau comparati cu cei care aveau stigmata. abia in anul 1991 s-a dovedit faptul ca un procent de 18% din femeile fertile pot avea urme de sange in lacrimi, spre deosebire de 7-8% dintre femeile insarcinate, barbatii si femeile aflate la menopauza.
Pe cat de ciudate, pe atat de interesante aceste reactii ale ochiului uman la transformarile care au loc la nivel cromozomial.
sursa foto: pixabay.com