Lentilele de contact colorate si heterocromia: O solutie temporara si la moda

de la 14 Nov. 2023
Lentilele de contact colorate si heterocromia: O solutie temporara si la moda Heterocromia este caracterizata prin diferente de culoare in irisul unui singur ochi sau intre cei doi ochi ai aceleiasi persoane. Poate fi genetica, atunci cand este prezenta din momentul nasterii, sau dobandita, in cazul in care apare mai tarziu in viata, in urma unor afectiuni sau accidente.
Tags: lentile de contact

Din punct de vedere social, heterocromia este adesea perceputa ca un semn de unicitate si frumusete. Cu toate acestea, nu toate persoanele care au heterocromie se pot simti confortabil cu acest semn distinctiv. Utilizarea lentilelor de contact colorate, pentru a masca diferentele cromatice, reprezinta o solutie la moda. Acestea pot ajuta la obtinerea unui look uniform, cu un minim de efort.

Afla mai multe despre heterocromie si lentilele de contact colorate:

Cate tipuri de heterocromie exista?

Heterocromia se poate manifesta in trei modele vizuale diferite: 

- heterocromia completa (heterocromia idrium) - nuanta unui iris este complet diferita de cealalta. 
- heterocromia sectoriala / partiala (hectoromia iridis) - o parte a unui iris are o nuanta diferita de restul acestuia.
- heterocromia centrala - pe iris poate fi observat un inel interior, cu o nuanta diferita de restul acestuia. [1]

De la o persoana la alta, heterocromia poate fi mai mult sau mai putin pronuntata. O persoana poate observa culori diferite la ochi, atunci cand se analizeaza cu atentie in oglinda. De asemenea, heterocromia poate fi observata de alte persoane din cercul social, sau poate fi depistata in timpul unui control optometric sau oftalmologic de rutina.

Diagnosticarea heterocromiei implica de obicei o examinare fizica, o discutie despre istoricul medical al pacientului si, in unele cazuri, examinari oftalmologice detaliate sau teste genetice.

 

Care sunt posibilele cauze ale heterocromiei?

Cauzele heterocromiei sunt variate si pot include:

 

Mutatii genetice ce afecteaza culoarea ochilor

Aceasta forma de mutatie genetica reprezinta o cauza frecventa a heterocromiei, ce nu prezinta, insa, un risc pentru sanatatea sau viata pacientului. Afecteaza genele cu rol in productia, transportul si stocarea melaninei, pigmentul ce da culoare ochilor.

Anumiti pacienti se pot naste cu mutatii genetice care afecteaza culoarea ochilor, dobandite fara un motiv cunoscut. Altii mostenesc aceste mutatii ca trasatura autosomal dominanta. Indiferent de tipul acestora, nu provoaca alte simptome. [1]

 

Afectiuni congenitale sau dobandite

Heterocromia poate fi si o cauza a unor afectiuni din nastere, sau dezvoltate mai tarziu in viata. Intr-o forma sau alta, acestea ataca melanocitele, celulele care produc melanina. Un exemplu comun este sindromul Horner. 

Persoanele cu acest sindrom prezinta leziuni nervoase subiacente, ce afecteaza o parte a fetei. Aceasta deteriorare a nervilor are impact asupra nuantei ochilor, deoarece melanocitele depind de stimularea sistemului nervos simpatic pentru a-si desfasura activitatea.

Afectarea cailor nervoase determina melanocitele sa produca mai putina melanina. Prin urmare, irisul de pe partea fetei afectata de aceasta problema va fi mult mai deschis la culoare, comparativ cu celalalt. [1] 

Alte afectiuni congenitale care pot cauza heterocromie:

- sindromul Waardenburg;
- sindromul Parry-Romberg;
- sindromul Sturge-Weber;
- neurofibromatoza tip 1;
- melanoza oculara;
- hipomelanoza Ito;
- sindromul Bloch-Sulzberger. [1]

Afectiuni dobandite care pot cauza heterocromie:

- sindromul Horner dobandit;
- glaucomul;
- uveita;
- neoblastomul;
- iridociclita heterocroma Fuchs;
- melanomul intraocular;
- ocluzia venei centrale a retinei;
- sindromul Posner-Schlossman. [1]


Lentilele de contact colorate: solutie pentru heterocromie

In cazul in care heterocromia este cauzata de una dintre afectiunile de mai sus, se va impune urmarea unui tratament adecvat pentru abordarea problemei medicale respective. In afara acestui context, heterocromia nu necesita urmarea unui tratament. Diferenta de nuanta poate fi, insa, corectata prin purtarea lentilelor de contact colorate. In timpul unui consult de specialitate, medicul poate prescrie modelul potrivit pentru tine, dintr-o anumita gama de lentile de contact colorate

In cazul in care exista o diferenta cromatica greu de observat, medicul optometrist poate recomanda purtarea unor lentile de contact transparente, cu o nuanta subtila. Lentilele colorate cu un nivel al opacitatii ridicat sunt eficiente in cazul unor diferente de culoare foarte mari, intre cei doi ochi.

Pentru rezultate asa cum iti doresti, poti solicita nuante si modelele special create pentru nuanta ochilor tai. Lentilele de contact colorate, realizate la comanda, permit estomparea heterocromiei sectoriale si centrale, avand un design adaptat nevoilor tale.

Diferentele de culoare cauzate de heterocromie pot fi pronuntate sau observabile cu dificultate. Asa cum ai vazut, factorii determinanti sunt variati, iar un consult de specialitate la cabinetul medicului specialist poate oferi solutii adecvate nevoilor si preferintelor tale, inclusiv, purtarea unor lentile de contact colorate, pentru mascarea diferentelor cromatice. 

 

REFERINTE:
1. Cleveland Clinic Medical Team. “Heterochromia: What to Know about Eyes That Are Different Colors” Cleveland Clinic. Accesat pe 14 noiembrie 2023. my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25112-heterochromia.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016