Renuntarea la carne poate fi vazuta ca un moft de catre carnivorii convinsi, sau ca o modalitate a unora de a fi mereu la moda. Cu toate acestea, o persoana care renunta la a consuma carne, are o serie de motive, unele dintre ele intemeiate, altele reprezentand doar decizii de moment. Pentru cei mai multi, decizia vine ca urmare a asumarii unor principii ce au legatura cu dreptul animalelor la viata si protejarea acestora. Pentru altii, renuntarea la carne reprezinta o alta etapa importanta in vederea adoptarii unui regim de viata considerat a fi mai sanatos. Indiferent de motivatie, procesul este unul plin de incercari si tentatii, astfel ca exista numeroase incercari esuate.
Pe de alta parte, o astfel de decizie este si o importanta lectie de viata, pentru ca vei putea invata multe lucruri despre tine, despre capacitatea ta de a gestiona ceea ce simti, dar si despre lucrurile in care crezi cu adevarat. Asadar, daca iei in calcul sa renunti la carne, chiar si temporar, iata cateva sfaturi care ti-ar putea fi de folos:
Nu renunta dintr-o data
Mai ales daca dieta ta a fost predominant axata pe consumul de carne, iti va veni foarte greu sa renunti dintr-o data la a mai consuma. Dificultatile au fost semnalate si de catre aceia care nu consumau carne in mod regulat, si totusi au fost tentati sa faca acest lucru la un moment dat. Procesul reprezinta o provocare si pentru ca, in lipsa de timp, carnea este acel aliment mereu la indemana, care se gateste destul de repede. Renuntarea la carne te va determina sa inveti sa gatesti o serie de retete pe care poate ca nu le-ai luat in considerare inainte. Cel mai indicat este sa reduci treptat consumul de carne, pana cand incepi sa te obisnuiesti tot mai mult cu retetele si mancarea vegetariana. Invatand sa te bucuri de gustul nou al mancarii pe care o pregatesti, vei putea exclude mai usor carnea din alimentatie.
Vorbeste cu alti vegetarieni
Orice decizie dificila este respectata cu mai mare usurinta daca ai pe cineva alaturi. Poate ca decizia de a trece la vegetarianism este mai usoara in cuplu, sau poate ca simpla consultare a altor vegetarieni pe grupurile de socializare ti-ar face bine. Cu siguranta exista si printre prietenii tai persoane care au adoptat acest stil de viata. Acum ai ocazia sa ii intrebi cum se simt si sa discuti cu ei despre acest subiect. Puteti face schimb de retete sau poti primi sprijinul lor daca intampini dificultati cu decizia pe care ai luat-o. Renuntarea la carne nu trebuie sa fie ceva ce trebuie sa faci cu orice pret, doar pentru ca ti-ai propus. Decizia ta a fost de a iti fi mai bine, iar daca acest stil de viata nu ti se potriveste si se dovedeste a nu fi in conformitate cu propriile valori, atunci nu este o problema sa revii la dieta anterioara. Este la fel de posibil sa descoperi ca o varianta de mijloc ti se potriveste cel mai bine.
Informeaza-te
Nu te simti presat sa actionezi intr-o directie sau alta. Informeaza-te, efectueaza o serie de analize pe baza carora sa te poti ghida in alegerea ta, si evita atitudinea extrema. Exagerarile de orice fel iti vor pune in pericol sanatatea. Unul dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont este ca renuntarea la proteina animala implica inlocuirea acesteia cu una vegetala. Creeaza-ti propriul meniu si adapteaza-l in functie de nevoile si preferintele culinare pe care le ai. In felul acesta, vei fi satisfacut de dieta aleasa pentru cat mai mult timp.
Comentarii