Plantele crucifere pot fi recunoscute dupa forma de cruce pe care o au si fac pate din familia de plante cu flori denumita de biologi Brassicacee. Din aceasta categorie fac parte urmatoarele legume:
- Conopida
- Broccoli
- Gulia
- Hreanul
- Mustarul
- Rapita
- Ridichea
- Varza
Legumele mentionate mai sus au calitati extraordinare care pot contribui la sanatatea perfecta a organismului. Daca te afli printre cei care consuma regulat aceste alimente, trebuie sa stii ca acestea contin cantitati mari de vitamine, fibre si minerale, elemente foarte importante in functionarea armonioasa a corpului uman. Mai mult decat atat, acestea contin si fitochimicale, un grup de substante regasite numai in vegetale si au abilitatea de a se lupta cu celulele canceroase, dar si de a fixa vitamina C in organism.
Cum te ajuta cruciferele sa ai o alimentatie echilibrata?
In ziua de astazi, alimentatia sanatoasa este relativa si depinde de foarte multi factori. Prospetimea alimentelor, nivelul lor de procesare si prezenta conservantilor sunt cele mai importante elemente care pot influenta starea de sanatate a unei persoane. Plantele crucifere, datorita continutului de fibre pe care il au, antioxidanti si vitamine, reprezinta alimentele ideale pentru orice persoana.
Acestea sunt foarte valoroase datorita abilitatii lor de a ajuta ficatul sa curete intregul organism de toxine, proces cunoscut si sub denumirea de detoxifiere. Medicii informeaza ca aceste legume sunt foarte sanatoase si murate, nu doar proaspete, iar combinatia dintre carne si crucifere este recomandata celor care isi doresc sa elimine efectele toxice ale unor tipuri de carne.
Legumele crucifere ajuta la prevenirea numeroselor afectiuni, precum:
- Diabetul
- Afectiunile sistemului digestive
- Cancer de colon
- Cancer de prostate
- Cancer de plamani
De asemenea, plantele crucifere sunt cunoscute pentru puterea de a lupta impotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ este reprezentat de un dezechilibru intre capacitatea organismului de a se detoxifia si aceea de a produce oxigen reactiv.
Acest tip de stres este responsabil pentru insuficienta cardiaca, infarct, Alzheimer, Parkinson, sindromul oboselii cronice, ateroscleroza si multe altele. Din fericire, acesta poate fi combatut daca se consuma regulat legume crucifere.
Dintre toate legumele enumerate mai sus, broccoli este cel mai apreciat in intreaga lume. Unii specialisti il supranumesc „secretul sanatatii vesnice”, deoarece contine cantitati foarte mari de vitamina C si vitamina K. Numai 100 de grame de broccoli contine 150 de procente din doza recomandata de vitamina C zilnica. Astfel, aceasta leguma poate fi consumata atat pentru tratarea racelilor, in timpul dietelor sau in timpul procesului de detoxifiere, dar si ca si ingredient de baza pentru diferite retete.
Studiile recente arata chiar si ca o componenta organica regasita in broccoi, sulforafanul, este capabila sa amelioreze simptomele autismului.
Daca inca nu te-am convins de beneficiile plantelor crucifere, te poti convinge singura, consumandu-le de cel putin doua ori pe saptamana. In timp, vei observa ca starea ta de spirit este mult imbunatatita, ca sistemul tau imunitar este mai puternic si ca nivelul tau de energie a crescut considerabil.
Sursa imagine: www.scind.org