Zincul, fiind un mineral important, joaca un rol vital la reglarea productiei celulare in sistemul imunitar al corpului uman. Acesta se regaseste cel mai adesea in cei mai puternici muschi ai corpului si se intalneste in concentratii ridicate in celulele albe si rosii din sange, retina, piele, ficat, rinichi, oase si pancreas.
In organismul uman, exista mai mult de 300 de enzime diferite care necesita functionarea normala a zincului. Oamenii de stiinta sustin ca 3.000 de proteine (din aproximativ 100.000) au acest mineral vital.
Iata care sunt alimentele bogate in zinc!
- Seminte de dovleac
1 cana = 6,6 miligrame (44% din doza zilnica recomandata)
Semintele de dovleac si uleiul de seminte de dovleac sunt capabile sa reduca riscul de aparitie a cancerului de san, potrivit unui studiu publicat de revista Nutrition and Cancer (Nutritie si Cancer). Semintele de dovleac promoveaza, de asemenea, sanatatea mintala.
- Naut
1 cana = 2,5 miligrame (17% din doza zilnica recomandata)
Nautul reprezinta o forma de carbohidrati pe care organismul ii poate digera incet si pe care ii poate folosi pentru energie. Nautul asigura o stare de satietate si ajuta la pierderea in greutate.
De asemenea, nautul imbunatateste digestia prin miscarea rapida a alimentelor prin tractul digestiv.
- Pudra de cacao
Pudra de cacao este o sursa buna de doua flavonoide - epicatechina si catechina - care functioneaza ca antioxidanti care ajuta la prevenirea inflamatiei si a bolilor. Datorita prezentei flavonoidelor in pudra de cacao, aceasta ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin si la scaderea tensiunii arteriale.
- Iaurt
1 cana = 1,4 miligrame (10% din doza zilnica recomandata)
Iaurtul natural sustine digestia sanatoasa, stimuleaza sistemul imunitar si promoveaza sanatatea cardiovasculara.
Alte alimente bogate in zinc: seminte de susan, nuci caju, fructe de mare, ciocolata neagra, linte, fasole, spanac, ciuperci.
Sursa foto: pexels.com